Zatvoriće se još jedna sezona programa Leto u MuzeYU. Zatvaranje će biti ispraćeno koncertom zagrebačkih bendova: Nemanja, Antidepresiv, Sfumato i Prazna Lepinja. Koji će se posle pojedinačnih nastupa ujediniti na sceni u JeboTon Ansambl.

Program će se održati 10. septembra u 16 časova u parku Muzeja Jugoslavije.

Ulaz je slobodan

JeboTon Ansambl ulični je sastav koji već godinama uveseljava Zagrepčane svojim gerilskim svirkama. Bend je nastao kao nusprodukt muzičkog kolektiva JeboTon. Članovi bendova Spremište, Hren, Prazna Lepinja, Lobotomija, Antidepresiv i Porto Morto krenuli su zajedno da obrađuju svoje pesme u akustičnom obliku. Kako bi mogli širiti ovu muziku putem uličnih svirki. Posle više stotina festivalskih, uličnih i klubskih nastupa širom regiona JeboTon Ansambl i danas žari i pali. Čak i većim intenzitetom nego ikada pre! Tokom godina ansambl je nadživeo dobar deo originalnih jebotonskih bendovi. Ali su se i novi bendovi formirali, te je u međuvremenu JeboTon postao priznata i nagrađivana izdavačka kuća sa više desetina izdanja, pojašnjeno je povodom nastanka ovog ansambla.

Antidepresiv je tročlani zagrebački bend koji je u raznim postavama aktivan još od 2007. godine. A najpoznatiji je kao izvor solidnog dela repertoara JeboTon Ansambla. U novom izdanju izvodi stare i nove hitove melodičnog panka sa socijalno osvešćenim i emocionalno nabijenim tekstovima.

Prazna Lepinja je bend koji na zagrebačku scenu stupa davne 2008. godine. Nakon prvobitnog probijanja kroz demo scenu, pa onda i rada kroz JeboTon kolektiv, izdali su za sada jedan studijski album „DANASUTRA“. Premda ih na sceni nije bilo neko vreme, 2021. godine se vraćaju i tri dana zaredom rasprodaju koncerte. Lirički napredan i muzičkim ritmom koji prožima kombinacija roka, panka, psihodelije, fanka i regea. Ovaj bend predstavlja pravu muzičku poslasticu.

Sfumato je zagrebački šizo-fank bend. Iza sebe imaju dva hvaljena albuma, „Walhali“ koji je dospeo na nekoliko lista najboljih albuma 2018. godine i sveže izdati „Knauf“. Muzika koju sviraju plovi od tvrdih fank gruvova sve do laganih atmosferičnih stvari.

nemanja je projekat iza kojeg stoji Luka Šipetić, autor dva albuma na kojima je objedinio različite egzotične zvuke. „Tarot Funk” iz 2019. godine je omaž zvuku tai fanka, afro fanka, anatolskog roka 70-ih i kambodžanskog roka šezdesetih, a pod velikim uticajem tarota. Cosmic Disco, album iz 2020. godine, predstavlja kombinaciju muzike iz 70-ih, čika kumbije, Ju fanka, afrobita i libanskog diska, a služi kao muzički odgovor na Tibetansku knjigu mrtvih. Oba albuma su postigla uspehe na sceni world muzike.

Muzej Jugoslavije – mesto za druženje i zabavu

Program Leto u MuzeYU uspešno se realizuje već pet godina sa idejom da kroz različite događaje afirmiše Muzej Jugoslavije kao mesto za druženje i zabavu. Od pokretanja programa, održano je na desetine koncerata bendova i nastupa drugih umetnika u kojima su kustosi Muzeja prepoznali odjeke jugoslovenskog nasleđa. Takođe, baštineći tradiciju jugoslovenske omladinske kulture, Muzej nastoji da podrži mlade bendove, ali i da svojim programima omogući predstavljanje regionalne scene beogradskoj publici.