Kventin Tarantino u svakom svom filmu daje omaže starijim ostvarenjima koje voli, i to ponekad radi nimalo suptilno. Za razliku od mnogih svojih kolega, međutim, slavni reditelj je inspirisan delima sedme umetnosti iz celog sveta.

Kada je predstavljao svoj poslednji film Once Upon a Time in Hollywood u Japanu, on je tamošnjoj javnosti saopštio da posle američke najviše voli kinematografiju zemlje izlazećeg sunca. Iz tog razloga nimalo ne čudi da je Kventin Tarantino nedavno izabrao jedan japanski film kao jedino ostvarenje koje bi voleo da je bio u prilici da režira.

Fan japanskog filma

Američki reditelj je gostovao u emisiji Jimmy Kimmel Live, koju je vodio glumac i komičar Dejna Karvi. Na pitanje voditelja da li postoji neki film koji bi voleo da je on režirao. Tarantino je bez puno razmišljanja odgovorio: „Ja sam veliki fan japanskog filma Battle Royale, koji je The Hunger Games u potpunosti pokrao. Bilo bi sjajno da sam bio u prilici da radim na njemu.“

Režiran od strane Kindžija FukasakuaBattle Royal je film o grupi srednjoškolaca koje je u bliskoj budućnosti japanska vlast izabrala za borbu na život i smrt na jednom napuštenom ostrvu. Svaki od učesnika ovog rata svih protiv svih dobija ranac sa opremom i jedno oružje. Pojedinac koji jedini preživi ovu borbu može da očekuje da postane poznat i bude slavljen širom zemlje. Dakle, zaplet i nije toliko daleko od priče The Hunger Games, mada ima očiglednih razlika.

Suzan Kolins, autorka popularnih knjiga koje su iznedrile filmsku tetralogiju. Kaže da nije gledala Battle Royale, niti pročitala istoimenu knjigu Košuna Takamija, koja je poslužila kao inspiracija za film. Ona je navela da su na njene romane najviše uticali rat u Iraku i grčki mit o Tezeju.

Ovo nije prvi put da je Tarantino ishvalio Fukasakijev film. On je, naime, pre trinaest godina napravio listu svojih omiljenih filmova od 1992. do 2009. godine. A film koji je stavio na čelo ovo liste je, pogađate, Battle Royale. Ljudi koji su gledali ovo remek-delo i Kill Bill primetiće neke elemente koje je Tarantino očigledno pozajmio iz ovog filma, a treba reći da je japanski klasik poslužio i kao očigledan uzor popularne serije Squid Game, što njen autor Hvang Dong-hjuk uopšte ne spori.