Jedna od njih je i talentovana saksofonistkinja i kompozitorka Nubya Garcia, koja će nastupiti 30. oktobra od 21 sat u MTS dvorani.

Beogradski džez festival nastavlja da u punom sjaju predstavlja najbolje od savremenog džeza iz celog sveta. Pod sloganom „Jazzbeats“ na svom 38. Izdanju ugostiće umetnike koji pomeraju granice džeza i donose žanrovsku raznolikost, unoseći novo uzbuđenje u ovaj muzički pravac.

Samo pet godina otkad je diskografski debitovala mini albumom „Nubya’s 5ive“ – rasprodavši ceo vinilni tiraž za samo jedan dan – britanska saksofonistkinja Nubaja Garsija već je velika zvezda britanske i svetske džez scene. I to ne samo velika zvezda.

Nubya Garcia u pitanju je mlada saksofonistkinja i kompozitorka koja govori u ime svoje generacije. Postavljajući nove umetničke standarde, kroz ukrštanje džeza sa drugim žanrovima kao što su dabstep. Ali i rege, soul, hip hop, kalipso, kumbija, i, naravno, afrička muzika.

Garsija je rođena 1991. godine u Kemdenu (London). Od pete godine se bavi muzikom, od desete svira saksofon, diplomirala je džez izvođenje na londonskom konzervatorijumu Triniti Lejben.

Posebno mesto u njenom muzičkom odrastanju zauzima rad sa kolektivom Tomorrow’s Warriors Gerija Krozbija – najvećim izvorom talenata savremenog britanskog džeza. Kao glavne uticaje među saksofonistima navodi Dekstera Gordona, Sonija Rolinsa i Džona Koltrejna, ipak u izrazu joj nije strano mešanje džeza sa savremenim žanrovima popularne muzike.

Godine 2018. objavljuje singl When We Are, eksperimentišući sa miksom džeza i elektronike.

Godine 2020. izlazi njen debi album Source za slavnu diskografsku kuću Concord Jazz, što je predstavlja i ljubiteljima džeza sa druge strane Atlantika.