Merilin je najpopularnija plavuša na svetu.

Ana de Armas (34) koja je doživela tu čast, ali i izazov da zaigra ovu filmsku inkarnaciju neponovljive Plavuše. Asudeći po prvim trejlerima „Netfliks“ sa pravom računa na uspeh ovog filma, dok bi ova rola De Armasovu vrlo lako mogla da katapultira među zvezde.

Na sedam stotina strana svog romana Outsova je težila da, kako kaže, pruži radikalno „pročišćenu“ priču o životu Monroove. Ona je kao junakinja knjige nosi svoje „civilno“, devojačko ime – Norma DŽin, o njenom životu pre zvezda. Ali i potonjem putu do slave, brakovima sa DŽoom Dimađom i Arturom Milerom, bolesti i osobenostima ličnosti koje su joj uglavnom donosile – samo nesreću… Outs se jeste oslanjala na činjenice, na postojeću ženu, istorijsku ličnost. U ma kakvu da je ikonu ona izrasla, ali je ipak autorka fikcije, te je i ispisala „pravi“ roman. Ne bivajući opterećena „suvim“ činjenicama.

Misterija o Merilin Monro

Onaj pređašnji pak, dokumentarni The Mystery of Marilyn Monroe: The Unheard Tapes, za kredo je imao „razotkrivanje“ tajni. Njih u ovoj priči nikada nije manjkalo – to je film koji teži da skine sa očiju gledalaca povez opčinjenosti divom. Ali i predstavi junakinju kao ženu od krvi i mesa, i dublje od toga: da je ogoli do kostiju.

Ovaj se film Eme Kuper oslanja na istraživački rad novinara Entonija Samersa koji je 1985. objavio knjigu „Boginja: tajni životi Merilin Monro“ (Goddess: The Secret Lives of Merilin Monroe), na čije ga je pisanje podstakla odluka suda u Los Anđelesu da 1982. godine obnovi istragu o smrti holivudske ikone jer se previše nagađalo kako je umrla. Ubistvo, samoubistvo ili nesrećan slučaj. Tri su pretpostavke koje se decenijama smenjuju i na kojima bivaju izgrađene nebrojene teorije o odlasku „boginje“. Samers je tokom istraživanja sakupio zlatni rudnik audio-snimaka očevidaca koji su boravili u orbiti zvezde, a Kuperova je snimke sa traka arhiviranih na Akademiji filmske umetnosti i nauke u Los Anđelesu, oživela putem sinhronizovane reprodukcije, koristeći glumce u kostimima.