Nikad preželjeni glumac Patrik Svejzi iza sebe je ostavio mnogobrojne filmove koje i dan danas obožavamo.

Najveći zavodnik osamdesetih, Patrik je krao srca devojaka iz celog sveta, a najviše se snalazio u romantičnim filmovima gde je pokazivao svoju nežnu stranu.

Odrastanje Patrika Svejzija

Rođen je u Hjustonu davne 1952. godine, 18-og avgusta. Njegova majka Džesi Vajn bila je po zanimanju instruktorka plesna, koreograf i direktorka baletske škole, a otac mu je bio veliki inženjerski crtač.

Patrik je od malih nogu pohađao časove plesa. Iako je od malena razvio ljubav prema baletu iako su ga vršnjaci u školi stalno zadirkivali zbog bavljenja tim plesom, za koji su smatrali da je ženski, nije se mnogo obazirao. Svejzi je inače odgajan kao rimokatolik.

U srednjoj školi, Patrik je počeo da se bavim malo ozbiljnijim sportovima, kao što su fudbal i plivanje. Bio je odličan u školi, pa je kasnije mogao da bira koji će koledž da upiše, ponuđena mu je čak i stipendija za gimnastiku i ples. Na kraju je upisao Univerzitet u Hjustonu jer je želeo da svoju karijeru posveti gimnastici, ali se ubrzo predomislio i prešao na ples. Učlanio se u plesnu grupu i krenuo na turneju po Sjedinjenim Američkim Državama.

Patrik Svejzi se prepustio alkoholu

Prilikom jednog plesnog nastupa Patrik Svejzi je povredio koleno i morao je da odustane od svog sna. Kako je povreda bila ozbiljna, završio je čak i na operacionom stolu. Nakon što je shvatio da je sa tim delom života završio, odlučio je da uzme stvar u svoje ruke i da postane glumac. Krenuo je karijeru u lokalnom pozorištu i posle pune tri godine rada na sebi i na svom glumačkom umeću, njegove predstave su postale najposećenije i najomiljenije kod ljudi u to vreme.

Kada ga je Holivud primetio, dao mu je prvo da glumi u niskobudžetnim filmovima koji nisu imali baš neki slavni uspeh.

1981. godine pojavio se u jednoj epizodi TV serije „M. A. S. H.“. A 1984. godine imao je zapaženu ulogu u filmu „Crvena zora“.

Malo bolju ulogu u filmu „Prljavi ples“ je dobio 1987. godine kada je tumačio lika po imenu Džona Kastla. Film je postigao ogroman uspeh i stekao kultni status u svetu Holivuda. To je bila njegova odskočna daska za dalju karijeru.

Interesantno je da je Patrik Svejzi dobio ovu ulogu jer je sjajno plesao. A pre njega uloga je bila ponuđena Val Kilmeru koji ju je odbio. Dok je Bili Zejn nije dobio jer nije znao dobro da igra.

Najbolja njegova uloga se desila malo kasnije, početkom dvadesetih godina gde je delio platno sa legendarnom Vupi Goldberg i Demi Mur i filmu „Duh“. Film je kritički prošao odlično. A doživeo je i ogroman komercijalni uspeh zaradivši preko petsto miliona američkih dolara širom svetskih bioskopskih blagajni.

Patrik je posle te uloge postao svetski poznati glumac u koga je više od 80 odsto devojaka širom sveta bilo ludo zaljubljeno. Tih dvadesetih je nastavio da niže uspehe u filmovima kao što su „Point Break“ i „Father Hood“.

Privatni život Patrik Svejzija

Svejzijevo dobro poznavanje plesa pomoglo mu je oko dobijanja uloga, a uglavnom su likovi koje je tumačio imali neke veze sa plesom. Iako je na početku karijere uglavnom glumio u romantičnim filmovima, kasnije je počeo da dobije i uloge u nešto zahtevnijim trilerima.

1994. godine zapao je u krizu kada mu se sestra ubila. Kako nije mogao da se izbori sa svime što se dogodilo, odao se alkoholu. Iste godine odlazi prvi put na rehabilitaciju kako bi mogao da nastavi da se bavi glumom.

Poslednji film koji je snimio devedesetih bio je „Crni pas“ premijerno prikazan 1998. godine u kojem je tumačio lik Džeri Kruza. Baš tih godina Svejzi je počeo ponovo da pije i imao je velikih problema sa alkoholom zbog čega dve godne nije snimao filmove. On je se i prijavio na kliničku rehabilitaciju u jednom centru kako bi prevazišao krizu.

Svejzi je preminuo 2009. godine u 57. godini posle bitke s rakom pankreasa. Situaciju mu je u zadnjim mesecima života otežala njegova žena Lisa, koja je dozvolila da glumac spadne na samo oko 40 kilograma, a čak je branila njegovoj majci i prijateljima da ga posete.

– Voleo ju je svim srcem, ali to je stvarno bila veza ljubavi i mržnje. Ona bi ga tukla, a on bi tukao zidove i nameštaj. Svađali su se, a znali su da unište hotelske sobe, automobile… Bila je to nasilna veza. Kazao je njegov prijatelj koji optužuje udovicu za zanemarivanje supruga.

O njemu je brinuo brat

O Svejziju se brinuo i njegov brat Don, ali kako nije mogao sve da postigne i kada odne na posao ili na poslovni put. Patrik je bio prepušten na milost i nemilost Lise.

– Lise ne bi bilo satima. A kada bi Don došao, našao bi brata kako leži u mokraći i fekalijama jer nije mogao sam da ustane – naglasio je prijatelj.

Patrikova prijateljica iz detinjstva Šarlota Stivens rekla je da je nagovarala glumca da ostavi suprugu s kojom se oženio 1975. Ako ni zbog čega drugog, onda zbog silnih afera za koje je znala i porodica i prijatelji.

Dva meseca pre Patrikove smrti Lisa, koja danas ima 62 godine i ponovno se udala. Ostavila je porodicu bez teksta kad je svima zabranila da viđaju i posećuju glumca, uključujući i njegovu majku Petsi.

U vreme smrti imao je samo 40 kilograma što pokazuje koliko ga je ova bolest iscrpela.

Mnoge poznate ličnosti odale su počast sjajnom glumcu, a glumica Dženifer Grej povodom njegove srmti izjavila je.

– Patrik je bio retka i predivna kombinacija sirove muškosti i neverovatne otmenosti. Predivan i jak, bio je pravi kauboj nežnog srca. Bio je neustrašiv i uvek je snimao opasne scene, zato me nije čudilo što se tako hrabro i dostajanstveno borio protiv raka.