Džoni Keš, istinska muzička legenda i ikona kantri muzike preminuo je na današnji dan, pre tačno 19 godina. Čovek u crnom, kako su ga nazivali zbog njegovog istoimenog hita, bio je počasni član 3 različite kuće slavnih: Kantri, rokenrol i gospel muzike.

Početak velike karijere

Svoju bogatu karijeru u kantri muzici, koja je u njegovim hitovima imala i primese drugih žanrova započeo je 1955. godine. Prva pesma kojom je uspeo kupiti naklonost publike bila je: „Cry! Cry! Cry!“

Iste godine Keš izbacuje i pesme „Hey Porter“ i „Folsom Prison Blues“. Te sa ove tri sjajne numere započinje svoju muzičku karijeru, koja će kasnije trajati punih 55 godina.

S početka je snimao singlove i albume za izdavačku kuću „Sun“. Da bi nakon izvesnog vremena i određenih nesuglasica sa vlasnicima, napustio ovu izdavačku kuću, te sklopio ugovor sa izdavačima „Columbia Records-a“. Za njih je snimio i pesmu, koja je vremenom postala veliki hit: „God’ Gonna Cut You Down“

Poznato je da je Džoni Keš tokom svoje dugogodišnje karijere sarađivao sa velikim brojem muzičkih zvezda tog vremena. Sa legendarnim kraljem rokenrola Elvisom Prislijem se i privatno družio.

Ono što je obeležilo Džonijev život na privatnom planu, jeste ogromna ljubav prema Džun Karter, ženi sa kojom je proveo 35 godina. Nakon nekoliko prosidbi i borbi da osvoji njeno srce, Džoni i Džun su ipak stali na ludi kamen 1966. godine.

Imali su par zajedničkih turneja. A ono što je manje poznato je činjenica da je njegova izabranica napisala Džonijev veliki hit „Ring of Fire“. Ova pesma detaljnije opisuje njihovu ljubavnu aferu.

Takođe, ne možemo a da ne pomenemo i hitove poput „I Walk the Line“, kao i „She Used To Love Me A Lot“. Svim ovim hitovima poseban šmek i prepoznatljivost je davao njegov duboki bas-bariton glas.

Borac za ljudska prava

Džoni Keš je javnosti ostao upamćen i kao osoba posebnog karaktera. Poistovećivao se, a neretko i družio sa ljudima izopštenim iz društva. Marginalci, dekadenti i prestupnici su često zavređivali Džonijevu pažnju. Poznata je i priča da se borio za prava zatvorenika i rehabilitaciju zatvorskih osuđenika koji su odslužili svoje kazne, ali kojima se iz nekih tadašnjih zakonskih razloga produžavao pritvor. Čak je pravio i svirke, te koncerte zatvorenog tipa, isključivo za zatvorske osuđenike.

Ono što je još svojstveno bilo za ovog muzičara, a što svedoči o njegovoj jednostavnosti je način na koji je započinjao svaki svoj koncert. Izlazio bi svaki put pred publiku i izgovarao istu rečenicu: „Zdravo, ja sam Džoni Keš“.

Ove situacije iz Kešovog života je, u kasnijim intervjuima prepričavao njegov rođeni brat. A ovi, kao i mnogi drugi, manje poznati detalji mogu se pronaći i u knjizi Autobiografija:Keš.

Sa pesmom „Hurt“, koja je ujedno bila i njegova poslednja pesma, Džoni Keš je ušao u istoriju muzike uopšte. Ipak, ova pesma nije njegovo kantautorsko ostvarenje, nego obrada originala Nine Inch Nails. No, ipak, nema sumnje da joj je legendarni muzičar dao pečat, te svojom izvedbom od nje napravio pravo remek-delo.

Keš je bolovao od niza udruženih bolesti. Dugo vremena se borio sa dijabetesom, a pred kraj života mu je dijagnostifikovan i redak oblik Parkinsonove bolesti. Preminuo je 12. septembra 2003. godine, samo 4 meseca nakon smrti svoje velike ljubavi Džun.