„Ovo nije klasičan biografski film, priča je fokusirana na najvažnijih deset godina u životu Li Miler, uključujući i ratne godine“, istakla je glumica

Snimanje filma o ratnoj fotografkinji Li Miler koja je među prvima sa javnošću podelila uznemirujuće slike iz koncetracionih logora iz Drugog svetskog rata je uveliko odmaklo.

U filmu „Li“ glavnu ulogu igra proslavljena glumica Kejt Vinslet. Jedan deo se snima i u Dubrovniku, a sada se pojavila i prva fotografija slavne glumice u ovom ostvarenju.

Koliko je snimanje ovog filma zahtevno najbolje ilustruje činjenica da je zbog manje nezgode Kejt završila u bolnici ali se veoma brzo oporavila.

– Sve što je radila, radila je sa velikom ljubavlju i strašću. Ona je inspiracija i dokaz šta sve možete postići i uraditi ako se usudite uzeti svoj život u ruke – rekla je glumica o svojoj junakinji.

Inače, kako je ranije navela ovo nije klasičan biografski film. Priča je fokusirana na najvažnijih deset godina u životu Li Miler, uključujući i ratne godine.

Li Miler započela je karijeru početkom tridesetih godina prošlog veka, kao model francuskom umetniku Menu Reju. Bila mu je pomoćnica i muza, sve dok nije poželela da se samostalno bavi fotografijom. U čemu je on nije podržao.

Magazinu Vog priključila se 1942. godine, kao saradnica sa poprišta rata. Gde je aparatom beležila potresne slike žrtava i koncentracionog logora Dahau.