Kventin Tarantino, slavni reditelj, tokom svoje sada već skoro trideset godina duge karijere u Holivudu, imao je neretko običaj da ljubiteljima sedme umetnosti preporučuje filmove koji su ga najviše impresionirali. On to radi i danas, a odskora je počeo zainteresovanim ljudima da nudi i književne preporuke.

Kventin Tarantino je u sklopu promocije svoje prve knjige, novelizacije filma „Bilo jednom u Holivudu“, nedavno dao intervju za podkast „The Bigger Picture“, u kome je sa voditeljem razgovarao o romanima koji su na njega ostavili veliki utisak i uticali na to da se oproba i kao književnik.

Džon Minahan „September 30, 1955“

Ovaj roman, baziran na scenariju za film „September 30, 1955“ Džejmsa Bridžisa, prati život studenta koji je opsednut Džejmsom Dinom. On se po svemu ugleda na svog idola. Ali mu je teško da se pomiri sa činjenicom da je slavni holivudski glumac tragično nastradao u saobraćajnoj nesreći.

Džon Minahan „Svedok“

„Svedok“ je još jedna novelizacija popularnog filma, koju je napisao Džon Minahan. Glavni lik ovog trilera je domar Deril, inače veliki obožavalac televizijske reporterke Antonije. Kada se u zgradi u kojoj radi dogodi ubistvo, on konačno upoznaje svoju miljenicu, koja čvrsto veruje da Deril zna nešto o ubistvu, što bi moglo da pomogne policiji da uhvati počinioce. Ispostaviće se, međutim, da će ova pogrešna pretpostavka dovesti u opasnost i njega i Antoniju.

Voker Persi „Ljubitelj bioskopa“

„Ljubitelj bioskopa“ je prvi roman Vokera Persija, a to je ujedno i jedino njegovo delo nagrađeno prestižnom Nacionalnom književnom nagradom. Roman se dešava za vreme karnevala u Nju Orleansu kasnih ’50-ih i prati sudbinu Džona „Binksa“ Bolinga, brokera, filmofila i veterana rata u Koreji, koji je neposredno pred svoj 30. rođendan krenuo u potragu za smislom života.

Dejvid Selcer „Predskazanje“

Kada je bio mlađi, Tarantino je bio ubeđen da je film „Predskazanje“, jedan od njegovih omiljenih horora, bio adaptacija istoimene knjige. Ispostavilo se, međutim, da je film prethodio knjizi. Kao i u filmu, i u novelizaciji Dejvida Selcera glavni junaci su Džeremi Torn, američki ambasador u Velikoj Britaniji. Kao injegova žena Ketrin i njihov sin Dejmijan, koji ima zadatak da ispuni đavolje proročanstvo.