Kroz samo pet pesama, koliko album broji, gitarista i tekstopisac Dire Straits, Mark Nofler vodi slušaoca na emotivno putovanje, prožeto dubokom refleksijom i melanholijom.

Nofler je već demonstrirao svoju muzičku genijalnost pesmom „Sultans of Sving”, koja je upoređena sa pesmama Boba Dilana. Ali je na albumu „Love Over Gold” Nofler podigao Dire Straits na novi nivo.

Dok se još „pronalazio” na prethodnim albumima, za „Love Over Gold” moglo bi se reći da je Mark Nofler postao potpuni muzičar. Kombinovao je različite teme, stilove i instrumentale u jednu koherentnu celinu.

Preovlađuju dva potpuno različita raspoloženja. Jedna je vatrena i oštra (kao slika munje na omotu albuma), a druga emotivna i nežna. Ovaj kontrast se najbolje vidi u „Privatnim istraživanjima“, dugačkoj, neobična balada u kojoj Nofler igra detektiva.

„Private Investigations” je prvi singl sa albuma „Love Over Gold”. Pesma je nastala tokom turneje Making Movies, zajedno sa pesmama „Private Dancer“ (koje su se našle na istoimenom albumu Tine Tarner 1984. godine) I „The Vai It Alvais Starts“, koje su završile na Knopflerovoj saundtreku za pesmu Film „Lokalni heroj“ 1983.  Druga pesma koja je nastala tokom turneje je pesma „Telegrafski put“.

Konačna verzija pesme, kao i njen naslov, nastali su dok se bend vozio istoimenim autoputem (poznatim i kao U.S. 24) koji se proteže od Mičigena do Kolorada. Pesma, koja traje skoro 15 minuta, svakako je mali izazov za ljubitelje pop muzike i njihovu pažnju, jer baš kao autoput vodi na putovanje.

Industrial Disease – najkraća pesma na albumu

Od početne napetosti – izgradnje Amerike do urušavanja čovekovih snova u jeku njenog ubrzanog propadanja. Nofler uspeva da spoji različite instrumentale, kojima izražava spektar emocija kroz koje prolazi. A sve se to završava solo. na gitari. „Industrial Disease“, najkraća pesma na albumu, naglašena je cinizmom i jedina koja zvuči kao konvencionalna rok pesma.

Noflerova specijalnost u prenošenju i ilustrovanju istih tema i motiva kroz različite muzičke žanrove je nesporna. Sve pesme su prožete temom izolacije, nezaposlenosti i ograničenosti snova. Nofler uspešno gradi album oko ovih ideja i za to koristi različite stilove. Od bluz roka do džeza – Knopfler istražuje frustracije i dileme obespravljenog radnika.

„Love Over Gold“ je doveo Dire Straits na prvo mesto britanske liste albuma. Kok album nije imao veliki uspeh u Americi. Međutim, uspeh kod kuće bio je više nego dovoljan za Dire Straits. Jer im je doneo prvu nagradu za najbolju britansku grupu na Brit Avards 1983, što je samo utrlo put za dalji uspeh.