Pripadnici generacija Zed su oni koji su rođeni u periodu od 1997. do 2012. godine nakon generacije milenijalaca. Zahvaljujući odrastanju uz vrtoglav razvoj tehnlonogije i interneta, mladi ljudi danas mogu doći do informacija brže nego ikada. Osim razonode, društvene mreže su se pokazale izuzetno korisne kada je u pitanju “spasavanje sveta“.

Svako je spreman na bunt u periodu adolescencije i onlajn platforme su donele nove načine borbe, ali i novu vrstu borca. Danas se mali broj mladih oslanja na novine ili televiziju kada im je potreban izvor vesti. Sve više se koriste novinski portali, ali i mreže poput Tvitera ili Instagrama, preko kojih se mogu čuti tuđa mišljenja, iskustva i analizirati više perspektiva. To je ono što je dovelo do velikog pomaka u razmišljanju generacije Zed u odnosu na prethodne generacije koje su imale ograničen izvor informacija.

Ovo je dovelo do globalnog razvoja solidarnosti i empatije za druge među pripadnicima ove generacije. Takođe, aktivistički pokreti se razvijaju brže i glasnije nego ikada. Na primer, vreme i mesto protesta se lako može postaviti kao objava na Instagramu i dobiti veliki odjek u roku od nekoliko sati. Konstantno izlaganje vestima o nepravdi i problemima u društvu inspirišu mnoge mlade ljude da se ponašaju odgovornije prema drugima, planeti, ali i sebi. Jedan od primera je osvetljavanje problema u popularnom zabavnom sadržaju. Ako se u svima poznatoj i voljenoj seriji pronađe uvredljiv stereotip, generacija Zed je prva koja će postaviti TikTok klip na tu temu i započeti diskusiju.

Pored političkih problema, pažnja se skreće na ekološko stanje u svetu, važnost mentalnog zdravlja, kao i menjanje značenja poslovnog života danas. Analize pokazuju da više od 50 odsto ispitanih pripadnika ove generacije ne bi prihvatili nedovoljno plaćen posao, ali ni radno mesto koje ne vrednuje etičku korektnost i prava zaposlenih.

Takođe, mladim ljudima je danas lakše da se informišu o kulturama i drugačijim načinima života širom sveta, što pomaže u otvorenom razmišljanju i radoznalosti. Iako su ovo osobine koje može svako da ima, bez obzira na godine, najzastupljenije su među adolescentima danas.

Postoje i određene predrasude vezane za ovu generaciju. Mnoge su zasnovane na prekomernom korišćenju tehnologije i nedovoljno interesovanja za realnost. Međutim, upravo je taj digitalni razvoj doveo do mnogih unapređenja u “stvarnom“ životu. Posmatranjem sveta oko sebe u kombinaciji sa istraživanjem različitih perspektiva pomoću interneta, razvijanje društveno odgovorne svesti postaje deo generacije koja je sledeća u redu za menjanje sveta, prenosi RT Balkan.