Bitlsi su legendarni rok bend iz Liverpula, koji je svoj prvi javni nastup imao u nemačkom Hamburgu, davne 1960. godine. Prošlo je više od 6 decenija od tada, a Bitlsi su i dan danas obavezna lektira u svetu muzike.

Bend koji će kasnije ući u istoriju rok muzike i muzike uopšte, tokom dugog postojanja uspeo je da proda preko 600 miliona nosača zvuka.

Džon Lenon, Pol Makartni, Džordž Harison i Ringo Star su činili originalnu postavu. A prvi nastup su imali u klubu „Indra“ u Hamburgu. Tada neafirmisan engleski bend, koji nije uspeo da se progura na liverpulskoj sceni biva pozvan da svira u ovom ne mnogo poznatom klubu. Publici su se predstavili pod imenom „Srebrne bube“ koje su kasnije promenili u „Bitlsi“.

Tako su se te večeri na binu ovog malog kluba popeli mladi Pit Best, Džordž Harison, Džon Lenon, Pol Makartni i Stjuart Satklif. Te je tako  nastala  muzička legenda koja će se povezivati sa Hamburgom. Bend je nedugo nakon svog prvog nastupa izbacio ono „srebrne“ iz imena i tako su postali ono što će vrlo brzo upoznati i zavoleti čitav svet: „The Beatles“.

Jedan period svojih života i stvaranja Bitlsi su proveli upravo u Hamburgu. Pravili su skice za pesme koje će kasnije postati nestvarni hitovi i svirali po lokalnim hamburškim klubovima.

„U Hamburgu smo živeli u bioskopu „Bambi“, pored WC-a. To je živa istina“, ispričao je mnogo godina kasnije Pol Makartni.

Inače, upravo Pol Makartni je skupa sa Džonom Lenonom bio lider ovog slavnog benda. Te su njih dvojica glavni „krivci“ za nastanak velikog broja hitova. Ali svakako ne treba zanemariti ni Ringov i Harisonov doprinos.

Dakle, hamburška „Indra“ je početak stvaranja jedne muzičke legende. A dan danas iznad ovog kluba stoji natpis: „Indra – mesto gde su Bitlsi prvi put svirali“.