S obzirom na njen položaj, od kraljice Elizabete se nije očekivalo da ode u penziju sa 65 godina. Ali u poslednje vreme se šuška da je čak i ona spremna da se povuče sa scene – i trona.

Naime, kraljičino zdravlje je sve lošije i sada je odustala od pojavljivanja na važnom događaju u Škotskoj, Braemar Gatheringu. Na kojem je tradicionalno uvek učestvovala. Ali sada više ne može. Zbog slabe pokretljivosti, odnosno sve slabije pokretljivosti, kraljica je zamolila sina i naslednika Čarlsa da je zamene – i tako podigla veliku prašinu u britanskoj javnosti. „Odluka je doneta da bi se kraljica zaštitila od nepotrebnog napora“, saopštila je Bakingemska palata.

Ova odluka doneta je nakon što je kraljica Elizabeta odlučila da neće otputovati u London da se zvanično oprosti od premijera Borisa Džonsona, koji će zauzvrat doći u njenu rezidenciju. Ova 96-godišnja kraljica vlada decenijama i kraljica je sa najdužim stažom u istoriji britanske monarhije. Pa mnoge nije iznenadilo što se pomalo umorila od službenih dužnosti. Ova odluka kraljice Elizabete izazvala je pometnju u britanskoj javnosti i medijima. Oni su se zapitali da li se Elizabeta sprema za penziju i da li možda planira da siđe sa trona kako bi njen sin, princ Čarls, preuzeo štafetu?