„Aleluja: Leonard Koen, putovanje, pesma“ je novi dokumentarac koji istražuje život poznatog tekstopisca i muzičara. To čini kroz prizmu njegovog najpoznatijeg dela: folklornog klasika „Aleluja“ iz 1984. U početku je postigla malo mejnstrim uspeha. Ali je od tada postala jedna od najomiljenijih muzičkih balada i omiljena za izvođače.

Ovde reditelji Daina Goldfine i Daniel Geller objašnjavaju šta ih je snimanje filma naučilo o njihovom idolu.

Dejana Goldman o filmu o Koenu

Dejna Goldfajn: „Moja priča o „Aleluja“ počela je sa Džefom Baklijem – bila sam na večeri ranih 2000-ih. I osećala sam se kao da se nešto dešava u sobi. Shvatila sam da ne želim da nastavim razgovor jer je u pozadini svirao pesma koju nikada ranije nisam čula.

„Onda sam videla da Leonard Koen na koncertu 2009. godine kada je prošao kroz oblast zaliva San Francisko na ono što je na kraju trebalo da bude petogodišnja svetska turneja. U trenutku kada je izašao na scenu – a to možete videti na filmu. Pao je na kolena i počeo da peva „Aleluja“. To je bio prvi put da sam zaista čula pesmu.

Za mene to znači drugačije u zavisnosti od dana kada je slušam ili ko je peva, jer je dobra obrada „Aleluja“ nešto što je umetnik napravio za sebe. Odabir da se Leonard Koen posmatra kroz specifičnu prizmu „Aleluja“ bio je nov način da se uđe u to ko je Leonard bio.