Na današnji dan, preminuo je poznati jugoslovenski i srpski glumac Radomir Rade Marković. Ovaj glumac je rođen pre više od sto godina, tačnije 1921. godine u Beogradu. Pre nego što je preminuo 2010. godine u Zaboku, Rade Marković je ostvario ogroman broj pozorišnih i filmskih uloga. Na dašnji dan se navršava 101 godina od njegove smrti.

U ranoj mladosti, Rade je pohađao Drugu mušku gimnaziju u Beogradu, a maturirao je 1939. godine. Nakon mature je menjao zanimanja i upisivao različite fakultete. A između ostalog studirao je na Tehničkom, a zatim i na Filozofskom fakultetu.

Glumački počeci

Kao mladi entuzijasta, Marković sa odabranom grupom ljudi sličnih interesnih sfera počinje amaterski da se bavi glumom. S početka su to radili iz zabave i puke radoznalosti. Ali vremenom, su sve češće odlazili na probe u prostorije Kolarčevog univerziteta, gde su sve ozbiljnije pristupali ovom poslu.

Među tom grupom mladića i devojaka, bila je i glumica Olivera Đorđević. Na probama su se i upoznali Rade i Olivera, koji su kasnije postali i emotivni partneri. Svoju vezu su krunisali brakom 1945. godine, a godinu dana kasnije su dobili i sina Gorana. Inače, kao što je većini poznato Goran Marković je proslavljeni srpski režiser, scenarista i književnik.

Rade Marković je kao istaknuti glumac, svojim ulogama obeležio kompletan posleratni period. Odnosno, period druge polovine 20-og veka. Iza njega je ostao pregrš sjajnih uloga i glavnih rola, kako na pozorišnim daskama, tako i na filmskom platnu.

Na filmu je debitovao 1948. godine, ulogom skojevca Miše, u filmu „Besmrtna mladost“. Dobitnik je velikog broja filmskih nagrada. A filmovi po kojima će ga sigurno pamtiti mnoge generacije zaljubljenika u domaću kinematografiju su:

„Put oko sveta“, „Sutjeska“, „Valter brani Sarajevo“, „Otpisani“, „Nacionalna klasa“, „Majstori, majstori“, „Variola vera“, „Sabirni centar“, „Grlom u jagode“, „Dečko koji obećava“, „Bal na vodi“ itd.

Inače, pored svih istaknutih uloga u nabrojanim filmovima, Rade Marković je režirao i dva dokumentarna filma:

Smeh sa scene (1972. godine) i Među nama (1998. godine)

Takođe, Rade Marković je bio istaknuti član Beogradskog dramskog pozorišta, kasnije je postao i profesor Akademije umetnosti u Novom Sadu, a ni posao spikera mu nije bio stran.

Ovaj autoritativni glumac, izuzetno bogate karijere je sahranjen 15. septembra 2010. godine u Aleji zaslužnih građana, na Novom groblju u Beogradu.