Čuveni srpski rok muzičar Milan Mladenović, pevač i gitarista kultnog rok benda Ekatarina Velika, rođen je na današnji dan.

Milan Mladenović rođen je u Zagrebu, 21. septembra 1958. godine, a u šestoj godini sa porodicom se preselio u Sarajevo.

– Sarajevo je verovatno mračno uticalo na mene. Bio sam strašno ratoboran, istinoljubiv, mali, ovolicki, i stalno sam se tukao sa starijima od sebe. Oni su me, naravno, mlatili i tako sam ja dolazio kući krvav, plačući. I  to je trajalo tih šest, sedam godina koliko sam živeo tamo… Bio sam klinac sa naočarima i nosio tango-gitaru ispod miške – ispričao je svojevremeno Milan.

Krajem sedamdesetih godina osnovao je svoj prvi bend „Limunovo drvo“. Da bi nakon nekoliko godina nastao njegov prvi značajniji sastav – „Šarlo Akrobata“. Zbog nesuglasica bend se raspao, a Milan je oformio novu grupu „Katarina II“, koja je kasnije promenila ime u „Ekatarina Velika“ i lansirala se u sam vrh jugoslovenske rok scene.

Za Milana Mladenovića rokenrol bio je način života, a muzika, kako je govorio, vazduh koji je udisao.

Milan je važio za velikog šarmera, za kojim su uzdisale beogradske, ali i dame širom Jugoslavije. O njegovom privatnom životu malo se znalo, a mnogo polemisalo. Poslednje godine proveo je sa Majom Maričić koja je bila njegova najveća životna ljubav, i kojoj je posvećena pesma „Oči boje meda„.

Tokom kratkog prekida u njihovoj vezi, njegovo srce na kratko je uspela da osvoji i novinarka i voditeljka Luna Lu.

U avgustu 1994. godine, nakon nastupa „Ekatarine Velike“ na festivalu u Budvi. Milan Mladenović prebačen je u bolnicu gde mu je konstatovan rak pankreasa. Posle tri meseca borbe, 5. novembra 1994. godine, preminuo je iscrpljen u 36. godini i sa svega 35 kilograma.