Vera Pavladoljska je supruga Matije Bećkovića, ali i njegova najlepša poema.

Jednom prilikom Bećković je nakon njegove smrti pričao o prijateljstvu sa Arsenom Dedićem, pa i obradi ove poeme: „Arsen je bio slavan, za razliku od mene, pa su mnogi mislili da ih je Beković napisao.

– Moja supruga Vera radila je u Univerzitetskoj biblioteci. Jednog dana kada se vratila sa posla ispričala mi je da su kolege pitale: “Kako onaj Crnogorac gleda na to što mu Arsen opeva ženu?

Vera Pavladolska rođena je u rusko-srspkoj porodici. Otac joj je bio Rus- Aleksej, a majka Kragujevčanka Jelena Korać. Vera je rođena u Kragujevcu 1941. godine, a već u ranom detinjstvu preselila se sa roditeljima u Valjevo.

U vreme gimnazijskog školovanja Vera je na valjevskom korzou. („U Karađorđevoj ulici/Između Pošte i Suda”) srela Matiju Bećkovića koji će njihovu ljubav prema Pavlovom stihovima i drugim događajima pozvati. Sa roditeljima je stanovala u valjevskoj Karađorđevoj ulici broj 79. U braku sa Matijim dobila je dve ćerke blznakinje – Olju i Ljudmilu. Umrla je 1998. godine u Beogradu.

Kada je Matiji Bećkoviću supruga Vera Pavladoljska saopštila da će postati roditelji, bio je ubeđen da će dobiti sina. Smatrao je da je medicinska sestra u porodilištu u Višegradskoj pogrešila kada mu je rekla da je dobio ćerku, pa se okrenuo i pošao napolje.