56. Bitef održaće se u Beogradu od 23. septembra do 2. oktobra pod sloganom“ Mi – junaci rada svog“, koji upućuje na tematski fokus festivala.

Bitef će se baviti pitanjem rada u savremenom društvu, radnih prava, tržišta rada posle pandemije. Ali i pitanjem rada u samim izvođačkim umetnostima. U glavnom programu biće prikazano devet predstava čiji su autori neki od vodećih svetskih umetnika poput Kejti Mičel, Aleksandera Zeldina i Jana Martensa.

Predstava „Ljubav“ u režiji Aleksandera Zeldina

Najveće interesovanje publike vlada za međunarodni festivalski hit, predstavu „Ljubav“ po tekstu i u režiji Aleksandera Zeldina, a u koprodukciji autorove kompanije iz Londona i pozorišta Odeon iz Pariza.

Radi se o produkciji koja je doživela ogroman uspeh, što je rezultiralo evropskom turnejom, ali i filmom istog naziva u produkciji Bi-Bi-Si-ja. Radnja prati sudbine alkoholičara i njegove vremešne majke, mlade porodice sa bebom na putu i imigrantkinje iz Sudana koji su se, svako iz svojih socijalnih razloga, našli zajedno u svratištu za ljude bez doma.

Stranci koji su primorani da dele životni prostor pokušavaju da nađu zajednički jezik, u situaciji u kojoj intimnost ne postoji. Kritika je listom u hvalospevima pisala o ovoj Zeldinovoj predstavi. Tako je kritičar vodećeg londonskog lista Tajms napisao: “…Komad koji na mikroplanu pršti od života dok prikazuje ljude nalik nama samima, koji pokušavaju da izađu na kraj s manjkom resursa, prostora i vremena. Postoji li nešto dramatičnije od toga?“

Veliko interesovanje vlada i za dve domaće predstave u programu, za koje je karte moguće kupiti samo još za neka od repriznih izvođenja. Radi se o produkcijama „Svet bez žena“ autorki Maje Pelević i Olge Dimitrijević. U koprodukciji Bitefa i Centra za kulturnu dekontaminaciju i „Dr Auslender“ (Made for Germany) Bojana Đorđeva, takođe u koprodukciji Bitefa. Ovoga puta sa Jugoslovenskim dramskim pozorištem. Oba projekta su deo Bitefovih napora da podrži nezavisnu produkciju u domaćim pozorištima. I bave se centralnom temom festivala – položajem radnika i radnim pravima.