Vanesa Springora je objavila knjigu „Pristanak“. Memoari o nemilosrdnoj psihičkoj manipulaciji, zastrašujućoj dvosmislenosti pristanka sa kojom se žrtva puna ljubavi suočava i pokušaju da se otrgne od starijeg muškarca. „Pristanak“ Vanese Springore je priča koja ohrabruje.

Vanesa Springora je u četrdesetim godinama života odlučila da progovori o tome kako je kao trinaestogodišnja devojčica bila seksualno i psihički zlostavljana od poznatog francuskog pisca Gabrijela Maznefa.

Sredinom osamdesetih godina XX veka, odgajana od strane razvedene majke, V. posredstvom čitanja popunjava prazninu koju je ostavio odsutni otac, a zbog čega je neizmerno patila. Sa trinaest godina na jednoj večeri upoznaje G., pisca čiju sumornu reputaciju ne poznaje. Na prvi pogled biva namamljena harizmom tog pedesetogodišnjeg čoveka – njegovim zaljubljenim pogledima i pažnjom koju joj posvećuje.

Nakon toga ona dobija pismo u kome on podvlači svoju nesavladivu potrebu da je ponovo vidi. Napunivši tek 14 godina, V. mu se nudi i dušom i telom. Pretnje Brigade za zaštitu maloletnika još više osnažuju ovu opasno romantičnu idilu. Međutim, kada V. uvidi da je G. oduvek negovao ljubavne veze sa adolescentkinjama, kao i da upražnjava seksualni turizam u zemljama u kojima su maloletnici ugroženi, ona prolazi kroz strašno razočaranje. Nakon njihovog raskida, mučeništvo se nastavlja, jer pisac publikacijama i neprestanim uznemiravanjem nastavlja da reaktivira njenu patnju.

„Britko poput noža.“ – Kejt Elizabet Rasel

„Priča o jednom uticaju; jedan katartički tekst koji će obeležiti.“ – Monde

Pristanak“ je dobio Veliku čitalačku nagradu magazina „Elle“ 2020. godine, u kategoriji dokumentarne proze, kao i Nagradu „Žan Žak Ruso“.