Koikoi alternativni beogradski bend jedan je od najprestižnijih. Koikoi su dobitnici ovog evropskog priznanja. Ono se svake godine dodeljuje talentovanim artistima koji predstavljaju budućnost muzičke industrije. Prethodnih godina bili su, danas megapopularne svetske zvezde, Rosalia, Dua Lipa i Stromae i brojni drugi.

Ove godine Koikoi za titulu nove nade evropske muzičke scene u konkurenciji su sa još četrnaest izvođača iz cele Evrope. A ujedno su prvi bend iz Srbije nominovan za ovo priznanje.

Za nagradu će se boriti sa izvođačima Amelie Siba iz Češke, CMAT iz Irske, Eee Gee iz Danske. Goldkimono iz Holandije i Hause Plants iz Portugala. Te sa ukrajinskom kantautorkom Jerry Heil. Slovenkom July Jones, francuskim duom Kids Return, litvanskom muzičarkom Monikaze i Austrijankom pod imenom Oska. Kao i sa španskom autorkom Queralt Lahoz. I Italijankom Sans Soucis, nemačkim izvođačem Schmyt i belgijskim sastavom The Haunted Youth.

Nagrada će biti dodeljena 19. januara 2023. na najvećoj muzičkoj smotri u Evropi, festivalu i konferenciji Eurosonic Noorderslag u holandskom gradu Groningenu, gde će KOIKOI i nastupiti u okviru festivalskog programa. Pored nagrada koje dodeljuje žiri, KOIKOI je u konkurenciji i za nagradu publike, a svi ljubitelji benda već danas mogu glasaju za beogradski sastav putem linka mmeawards.eu.

Sastav KOIKOI

Sastav KOIKOI čine Marko Grabež, Ivana Miljković, Emilija Đorđević i Ivan Pavlović Gizmo – kreativci iz različitih vetrova beogradske scene sa zajedničkim ciljem stvaranja kvalitetnog indi rok/pop zvuka. Njihov debitantski album „Pozivi u stranu“ sa ukupno deset numera i singlovima „Ogledalo je zrcalo“, „Misisipi“ i „Krinolina“ pobrao je hvalospeve kritike iz celog regiona, ali i simpatije publike i za rekordno vreme lansirao ih u sam vrh regionalne muzičke scene.

Tokom prethodnih godina nastupali na najvećim regionalnim festivalima, kao što su EXIT, In Music, Arsenal Fest,… KOIKOI je ušao i u finale Evropskog muzičkog programa Hemi muzičkih nagrada kao predstavnici iz Srbije, sa još osam bendova iz centralne i jugoistočne Evrope.