Dugo putovanje u rat je prvi dokumentarni film iz Srbije koji izlazi na Netfliksu. Isrpski film sa do sada najvećom distribucijom na popularnoj filmskoj platformi.

Film je nastao u periodu između 2014. i 2018. godine i, kako se navodi u saopštenju. Prvi je dokumentarni film u svetu koji za temu ima jedno od najvažnijih pitanja savremene svetske istorije, a to je zbog čega i kako je došlo do Prvog svetskog rata, događaja koji je oblikovao ceo 20. Vek.

Uz pomoć najeminentnijih svetskih istoričara i upotrebu filmskog i dokumentarnog arhivskog materijala iz Jugoslovenske kinoteke. I još 15 svetskih arhiva, ovaj „napeti politički triler“ prati političke događaje u Evropi od kraja 19. veka do Julske krize 1914. I govori o tome kako je Prvi svetski rat planiran i pripreman godinama pre Sarajevskog atentata.

Prikazivanje na Netfliksu omogućiće da naša verzija istorije o kritičnom događaju. I konačno i možda prvi put bude dostupna tako velikoj svetskoj publici.

„Dugo putovanje u rat“ je premijerno prikazano van konkurencije na Festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma u Beogradu u martu 2018, a televizijska premijera bila je na RTS-u 2018, na stogodišnjicu završetka Prvog svetskog rata.