Selekciona komisija (FCS) za izbor srpskog kandidata za nagradu Oskar donela je odluku da film „Mrak“ Dušana Milića bude predstavnik Srbije u trci za 95. dodelu nagrada Američke akademije filmske umetnosti i nauke – Oskar. U kategoriji za najbolji međunarodni film, saopštili su iz FCS.

Komisija je radila u sastavu: reditelj Ivan Ikić (predsednik komisije), reditelj i producent Stefan Ivančić, scenarista i reditelj Vuk Ršumović. Glumica Olivera Viktorović, filmski kritičar Božidar Zečević, montažer Dragan Petrović i scenarista Kosta Peševski, članovi.

U obrazloženju, komisija je istakla:

– Film „Mrak“ prati nekoliko dana života jedne porodice unutar izdvojene i nezaštićene enklave na Kosovu i Metohiji. Tenzijom, atmosferom, veštim filmskim jezikom i elementima horora, film nas uvodi u svet straha i neizvesnosti. U kome tri generacije jedne porodice pokušavaju da održe privid normalnog života. Zbog snažnih emocija, univerzalnosti teme i likova, komisija smatra da će film uspešno komunicirati sa međunarodnom publikom i članovima Američke akademije za filmsku umetnost i nauku.

Podsetimo, na osnovu odredbi Uputstva o izboru srpskog kandidata za 95. dodelu nagrade Oskar Američke akademije za filmsku umetnost i nauku, FCS uputio je 12. Avgusta ove godine javni poziv domaćim filmskim producentima da prijave svoje filmove.

Ove godine bilo je prijavljeno pet filmova: “Sveta Petka – Krst u pustinji” Hadži-Aleksandra Đurovića. “Leto kada sam naučila da letim” Radivoja Andrića. “Mrak” Dušana Milića, “Heroji radničke klase” Miloša Pušića i “Strahinja Banović” Stefana Arsenijevića.

Pre glasanja, komisija je utvrdila da film “Strahinja Banović“ ne ispunjava uslove Američke akademije za filmsku umetnost i nauku. Jer je dijalog filma pretežno na engleskom jeziku (69,77 odsto). Tajnim glasanjem komisije film “Mrak” dobio je 11 bodova, “Heroji radničke klase” sedam. “Leto kada sam naučila da letim” dva i “Sveta Petka – Krst u pustinji” jedan.