Spotovi Bjork i radovi Salvadora Dalija, najdragoceniji momenti sa izložbe. Predmeti želja – nadrealizam i dizajn od 1924. do danas“ dočekaće posetioce najpre jednom od najpoznatijih predstava ljudske psihe. A to je „Metamorfoza Narcisa“, koju je Dali naslikao 1937. godine.

Španski umetnik je pročitao „Tumačenje snova“ Zigmunda Frojda kada je studirao u Madridu 1920-ih. Tako da su Frojdove teorije o podsvesti uticale na njegove radove. Dali je 1938. godine i upoznao Frojda, čuvenog austrijskog neurologa i osnivača psihoanalize.

Na londonskoj izložbi biće predstavljeni Dalijevi radovi – čuveni telefon u obliku jastoga. Sofa u obliku usana glumice Me Vest i fotelja sa naslonima u obliku ljudskih ruku.

Nadrealizam je nastao u književnosti pre nego što se proširio na primenjenu umetnost. Kao umetnički pravac malo je presahnuo 50-ih godina, ali je preživeo u dizajnu.

Predstavnici londonskog muzeja rekli su da su neka dela nadrealizma našla svoje mesto i u ovom veku, kao na primer Dalijeva lampa na slomljenoj nozi iz 1937. godine koja se smatrala suviše avangardnom u to vreme. Prva takva lampa ugledala je svetlost dana 2019. godine.

Nadrealistički dizajn

Sadašnji narealistički dizajn se može naći u nameštaju, kao što je fotelja sastavljena od plišanih lutaka Miki Mausa, ili lampa sa konjskom grivom.

Nadrealizam je nastao kao reakcija na užase Prvog svetskog rata i pandemiju gripa 1918. godine, i od tada se redovno pojavljuje u teškim vremenima.

„Nije slučajno da ova vremena odgovaraju periodima ekonomske i političke nestabilnosti, jer je nadrealizam nastao kao kreativan način da se prihvati haos, da se prihvati neizvesnost, neobjašnjivo. A to nam je danas potrebno“, naveli su kustosi izložbe.

Na izložbi su i spotovi Bjork, među kojima „Utopia“, „Mutual Core“ i „Hidden places“ koji su kreirali razni reditelji za islandsku pevačicu u periodu od 2001. do 2017. godine.

Spotovi prikazuju odnose između ljudi, prirode i tehnologije.

Na izložbi su i fotografije Mena Reja, čuvenog američkog avangardnog fotografa.