Najboljim filmom 29. Festivala evropskog filma Palić proglašena je „Magnetna rezonanca“ Kristijana Munđua.

Najbolju režiju ima ostvarenje „Pamfir“. A specijalno priznanje otišlo je naslovu „Nežno“, saopštio je žiri na susretu s medijima na Paliću.

 

S obzirom da se 29. Festival evropskog filma Palić završava večeras svečanom ceremonijom uručenja priznanja. Žiri u tri selekcije saopštio je na današnjem susretu s medijima na Paliću ko su laureati ovogodišnje smotre.

Fipresci, žiri međunarodne kritike, doneo je odluku da nagradu dobije film „Rimini“ Ulriha Zajdla. To je uz obrazloženje da je u pitanju „jedinstvena vizija majstora evropske kinematografije, kao i glavnog junaka Ričija Brava. Koji je roker u srcu, iako u filmu peva šlagere“, dok je specijalno priznanje otišla filmu „Pamfir“ Dmitra Suholitkog Sobčuka.

Žiri selekcije „Paralele i sudari“ odlučio je da ukrajinski film „Vizija leptira“ Maksima Nakonečnog ponese glavno priznanja, jer govori o trenutnom sklopu okolnosti koji se dešavaju u Ukrajini. A iako je reč o mladom autoru, na njemu će, između ostalih, počivati temelji buduće kinematografije. Specijalno priznanje dobio je poljski film „Budale“ Tomaša Vasilevskog. Zato što je posredi „jedno od najmodernijih evropskih ostvarenja“.

MAGNETNA REZONANCA

U ime žirija Glavnog takmičarskog programa Katarina Radivojević saopštila je su od deset filmova doneli odluku da laureat specijalnog priznanja bude ostvarenje „Nežno“ Ane Nemeš i Lasla Čuje. Zbog „kreiranja nežnih trenutaka u svetu koji zahteva savrštenstvo uz nemoguće žrtve“.

Palićki toranj za najbolju režiju otišao je filmu „Pamfir“ Dmitra Suholitkog Sobčuka, jer je na „majstorski način koreografisao priču o odnosu oca i sina, transformišući na sirov način uticaje savremenih migracija radne snage na porodicu.

Zlatni toranj za najbolji film pripao je ostvarenju „Magnetna rezonanca“ Kristijana Munđua, zato što je posredi „složen i potresan prikaz pukotina u društvu izazvanih kapizalizmom i migracijama, prikauz prošlosti koji se uvek vraća da nas proganja i razdvaja umesto da nas veže“.

Žiri je jednoglasno odlučio da nagradu za najbolji film dodeli rumunskom reditelju.

Nagrade će biti uručene večeras na Letnjoj pozornici.