Žiri 16. festivala Mediteranskog teatra „Purgatorije“ u Tivtu, doneo je odluku da je najbolja predstava festivala “Čudo u Šarganu”. Ljubomira Simovića u režiji Jagoša Markovića i produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta, saopštili su iz ovog teatra.

U obrazloženju se navodi: “Svevremenski tekst Ljubomira Simovića prezentovan karakterističnom scenskom estetikom Jagoša Markovića, predstavlja jednu značenjski i vizuelno zaokruženu celinu.

Veštim rediteljskim rešenjima, izraženom likovnošću u izrazu, reditelj učitava u predstavu i najsuptilnije slojeve ovog komada. A sjajna glumačka interpretacija i ostali scenski aspekti doprinose sveukupnom utisku. Šopenhauer govoreći o čoveku kaže: ‘Želja je patnja, dok se ne ispuni. A ispunjenje, odnosno sreću prati nova patnja’, upravo u tom smislu. Ova predstava poseže u srž čovjekove prirode”.

Nagradu za najbolje glumačko ostvarenje ostvojila je Sanja Marković za ulogu Cmilje sa obrazloženjem da je njena izuzetno precizna igra. Čije scensko prisustvo istovremeno zrači zavodljivo i nevino, senzualno i eterično, ranjivo i čvrsto.

„I, koja sa prividnom lakoćom utelovljuje psihološke nijanse lika koji tumači, svime. A naročito ekspresivnim izrazima lica, pojačava utisak predstave i energetski snažno obuhvata gledaoce”, naglasio je žiri.

Svečana dodela nagrada biće održana večeras na sceni Atrijum Buća u Tivtu a beogradska publika će ovu predstavu moći da pogleda u nastavku sezone u Jugoslovenskom dramskom pozorištu 27. septembra.