Manifestacija namenjena promovisanju književnosti i kulture nordijskih zemalja u Srbiji Nord fest održava se na dve lokacije.

Prvo izdanje festivala zakazano je od 8. do 10. septembra u Beogradu i Sremskim Karlovcima.

Program manifestacije biće upriličen, pod organizacijom izdavača Treći Trg i Srebrno drvo, u prostorijama Narodne biblioteke Srbije i Karlovačke gimnazije, kao i u knjižari „Treći Trg & Srebrno drvo“ (Belgrade Design District).

Tema ovogodišnjeg festivala je jednakost. To će biti predstavljeno na književnim delima autorki iz Norveške, Danske i Švedske. Među njima su Ulaung Nilsen, Asta Olivie Nordenhof, Maren Uthaug, Lidije Sandgren i Agnes.

Gošće festivala će svoje romane predstaviti beogradskoj i karlovačkoj publici, uz prevoditeljke i urednice koje će domaćoj publici približiti tematiku.

U petak, 9. septembra, u Narodnoj biblioteci Srbije, biće održana projekcija filma „Leptirov let“ danskog režisera Jacobsena. Završni program trećeg festivalskog dana, posvećenog švedskoj književnosti i muzici, će biti promocija tradicionalne i popularne švedske muzike u izvođenju harfistkinje Sofije Sibinović.

Čitav Nord fest organizovan je u saradnji sa Narodnom bibliotekom Srbije i Karlovačkom gimnazijom. Podršku su dale Ambasada Norveške, Ambasada Danske, Ambasada Švedske, „Norla fondacije“, Danska umetnička fondacija i Švedski umetnički savet.