Olivia Newton-John — zvezda Grease nominovana za Zlatni globus, pevačica i posvećena borkinja za zaštitu životne sredine i prava životinja — umrla je u 73. godini.

Vest je 8. avgusta potvrdio njen suprug John Easterling, koja je rekao da je Olivia jutros mirno preminula na svom ranču u južnoj Kaliforniji.

Iako uzrok smrti nije naveden, John je istakao da je pevačica „bila simbol trijumfa i nade više od 30 godina deleći svoje putovanje sa rakom dojke“. Iza nje ostala je ćerka Chloe Anglo-australijska izvođačica, četiri puta nagrađena Gremijem. Ostaće upamćena po ulozi slatke Sandy Olsson, dobre devojke iz 1950-ih, u kultnom mjuziklu Grease. „You’re the One that I Want“, njen duet sa kolegom John Travoltom iz filmskog ostvarenja. Ostao je jedan od najprodavanijih singlova svih vremena.

„Imala je sjajan glas i mislim da nije postojala bolja osoba za ulogu Sandy u čitavom Univerzumu“. Rekao je Travolta za Vanity Fair 2016, upoređujući njen kasting sa „stavljanjem Taylor Swift u tu ulogu danas“. Olivia Newton-John upamćena je kao zvezda Briljantina koja je u tom momentu imala 29 godina. A interesantno je da je tumačila ulogu srednjoškolke.

Jedna od najprodavanijih svetskih izvođača svih vremena, mogla se pohvaliti karijerom dugom šest decenija. Prodala je preko 100 miliona albuma, sa 10 hitova koji su postali broj jedan na top listama. Uključujući „Have You Never Been Mellow“ (1975) – i preko 15 najboljih singlova. 1999. osvojila je Emmy za izuzetno originalnu pesmu sa numerom „Love Is A Gift“.

Dirigovala jei klasicima poput „Physical“ (1981), koji je izvela u seriji Glee 2009, i „Twist of Fate“ (1983), predstavljen na soundtracku druge sezone serije Stranger Things (2017).