Loreta Lin, američka pevačica kantri muzike, preminula je u 90-oj godini, kako je potvrdila za medije njena porodica.

– Naša voljena majka, Loreta Lin je preminula mirno, u snu 4. oktobra u svom domu na njenom voljenom ranču u Hjurikejn Milsu. Napisala je porodica, a zamolili su za privatnost u ovim teškim trenucima dok tuguju. Naglasili su da će detalji komemoracije i sahrane biti objavljene naknadno.

Pevačica hita „You Ain’t Woman Enough“ hospitalizovana je zbog moždanog udara u maju 2017. godine. Tada je otkazala turneju i izdavanje albuma.

Prošle godine se vratila u centar pažnje kada je govorila na događaju koji je slavio uvođenje njenog prijatelja Alana Džeksona u Kuću slavnih kantri muzike. Lin je izgledala slabo dok je izlazila na binu uz podršku i rekla da je Džekson jedina osoba koja je može naterati da napusti kuću.

U januaru 2018. desio joj se još jedan peh. Doživela je pad, te je tada slomila kuk u svojoj kući u Tenesiju. Ovo je navelo njenu sestru, pevačicu Kristal Gejl, da zamoli obožavaoce za „ljubav i molitve“.

Lin, koja je rođena kao Loreta Veb u Bučer Holou u Kentakiju, pokupila je najviše nagrada kao kantri izvođačica. Prodala je više od 45 miliona albuma širom sveta.

Udala se sa 15 godina. Naučila je da svira gitaru od 17 dolara koju joj je kupio njen suprug Oliver Dultil Lin. Zatim je snimila svoju prvu ploču „I’m a Honky Tonk Girl“ 1960. godine. Imala je pesmu broj jedan na listama sedam godina kasnije. A imala je još 15 hitova na top listama uključujući i „Don’t Come Home A’ Drinkin’ (With Lovin’ on Your Mind)“.