Serija „Kruna“ je jedan od najvećih Netfliksovih hitova, a njena popularnost je porasla još više nakon smrti kraljice Elizabete II.

Dok se verni obožavaoci serije već raduju petoj sezoni, koja bi trebalo da se pojavi na platformi 9. novembra 2022. godine, producenti i pisci ponovo su se suočili sa teškim kritikama serije. Ovog puta svoje mišljenje podelila je britanska glumica Džudi Denč.

Džudi je optužila kreatore serije, prekomernim brisanjem granica između fikcije i istorijskih događaja. Uglavnom – na štetu imidža monarhije.

„Kruna“ – Kontroverze oko pete sezone

Džudi Denč je višestruka dobitnica najvažnijih nagrada u filmskoj industriji. Ona ima, između ostalih, Oskara za sporednu ulogu u filmu „Zaljubljeni Šekspir“, četiri BAFTA nagrade ili dva Zlatna globusa . Njene zasluge u britanskom pozorištu i filmovima priznate su 1988. godine – tada je odlikovana Ordenom Britanske imperije i mogućnošću da se titulira kao dama .

Sada je u svom pismu Tajmsu kritikovala seriju „Kruna“ i pozvala njene kreatore da dodaju važnu napomenu pre svake epizode ​​serije. Šta je, po njenom mišljenju, najveći problem serije?

Serija „Kruna je jeftina senzacija“ – rekla je zvezda britanske kinematografije.

Glumica se, pre svega, žali na nejasne granice između činjenica i fikcije. „Kruna“, koja odgovara istoriji vladavine kraljice Elizabete Druge od monarhovog stupanja na presto 1952. Godine, u poslednjoj, četvrtoj sezoni počela je da se približava modernom vremenu. Uključujući politička aktivnost bivše britanske premijerke Margaret Tačer (na funkciji od 1979. do 1990.). U petoj sezoni, međutim, potpuno ćemo ući u devedesete, u 20. Vek – izuzetno težak period za Krunu, pogotovu zbog razvoda princeze Ane i Marka Filipsa i princa Čarlsa (sada kralja Čarlsa III) i princeze Dajane. I konačno – njene tragične smrti1997. godine

Denč napominje da su sa sezonama „Krune“ pisci serije sve skloniji da stvarne događaje i likove tretiraju kao sugestije ili rudnik potencijalnog zapleta, a ne kao teške činjenice kojih se treba držati. Posebno je zabrinuta zbog percepcije gledalaca koji nisu iz UK koji su potencijalno voljni da „prihvate ovu verziju priče kao istinitu“.

Prema rečima glumice, pre svake epizode ​​treba dodati poruku koja jasno obaveštava publiku da serija predstavlja mnogo izmišljenih događaja i da je samo originalna interpretacija. Kako ona primećuje, „Kruna“ nikada nije bila biografija kraljice Elizabete ili bilo kog člana njene porodice.

Denč se osvrnula i na teme iz predstojeće sezone koje bi mogle postati predmet polemike. Prema njenom mišljenju, serija između ostalog govori o tome da je Čarls, koji je tada bio princ, skovao zaveru da skloni sa prestola svoju majku. Ili da pokaže da je kraljica Elizabeta II bila toliko loš roditelj da je zaslužila zatvorsku kaznu.

„To je i surovo nepravedno prema ovim ljudima i štetno za instituciju koju predstavljaju“ – navela je ona u svom tekstu.

Kako Netfliks brani svoj blokbaster?

– „Kruna“ je oduvek predstavljana kao drama zasnovana na istorijskim događajima. Peta sezona je samo slika onoga što se moglo dogoditi iza zatvorenih vrata tokom tako značajne decenije za kraljevsku porodicu – prokomentarisao je portparol produkcije.