S obzirom na to da pozorišta uskoro zatvaraju svoja vrata i odlaze na letnju pauzu. Vikend pred nama mogli biste da iskoristite na naše predloge šta da gledate, slušate i čitate. Ukoliko ne biste da sedite u zatvorenom, tu je četvrti Festival francuskog filma, koji prikazuje ostvarenja najboljih savremenih reditelja iz Francuske – u mts Dvorani i onlajn na Moj Off platformi, ali i na otvorenom – u Silosima Beograd i na Kosančićevom vencu.

Izložbe – šta gledate

ArtWalks Experience – Umetnost u pokretu, Silosi, Dunavski kej 46, Beograd

Još dva dana je ostalo do zatvaranja izložbe konceptualne umetnice Milene ZeVu, koja je otvorena od 12 do 21 sat. Ukoliko želite da je doživite kroz poseban ugođaj, posetite je u subotu 18. juna (sa početkom u 20 časova), kada će biti organizovano muzičko veče – performans i razgovor na temu „Perkusije, zvuk i pokret“, na kome će nastupiti flamenko duo Puerto Flamenco iz Sevilje, kao i naša istaknuta kompozitorka i pijanistkinja Irina Dečermić, koja se bavi i terapijom zvukom.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Milena ZeVu (@milena.zevu)

Muzičko veče je organizovano u sklopu izložbe ArtWalks Experience (Umetnost upokretu), koja obuhvata 20 godina rada konceptualne umetnice ZeVu, od njenih prvih slikarskih radova, u kojima eksperimentiše sa raznim tehnikama i umetničkim formama, preko bodi-arta, instalacija, video radova, pa sve do performansa i korišćenja najnovijih tehnologija kao što su NFT i AR (proširena stvarnost). Kustos izložbe je Nina Vagić.

Krug Lazara Vozarevića iz kolekcije Dejvida Rokfelera, Moderna galerija Beograd

Ako želite da vidite nešto zaista jedinstveno, a to je slika Krug Lazara Vozarevića iz kolekcije Dejvida Rokfelera, posetite Modernu galeriju Beograd. Ovo je prvo javno prikazivanje remek-dela pred domaćom publikom, s obzirom na to da je slika posle izlaganja na 9. Bijenaleu u Sao Paolu bila otkupljena za kolekciju Davida Rokfelera i provela više od 50 godina u jednoj od najvećih i najznačajnijih kolekcija na svetu.

Na tom devetom Bijenaleu u Sao Paolu učestvovali su umetnici iz 61 države – njih 779, koji su predstavili 4.274 umetnička dela. Predstavnici SAD bili su Andy Warhol, Edward Hopper, Roy Lichtenstein, Jasper Johns, Robert Rauschenberg, Tom Weselmann, James Rosenquist, Robert Indiana, Nesbitt Lowell i mnogi drugi. Bili su tu i Jugosloveni, Jagoda Buić i Edo Murtić, dok su Veliku Britaniju predstavljali David Hockney i Wiliam Turnbull. Radno vreme Moderne galerije Beograd  je od ponedeljka do subote od 12 do 20 časova.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели MODERNA GALERIJA BEOGRAD (@modernagalerijabeograd)

Bioskop 

Heroji, Goran Nikolić 

Ovo je prvo celovečernje ostvarenje mladog srpskog reditelja Gorana Nikolića, koje je prvi put prikazano na Festu, a premijerno pre nekoliko dana u dvorani Kulturnog centra Beograd, nakon čega se nalazi na redovnom bioskopskom repertoaru. Radnja filma Heroji dešava se malo posle Kosovskog boja, nakon kojeg se glavni junak – neimenovani srpski ratnik, vraća kući. Na tom putu sreće usamljenog i neobičnog dečaka, zajedno nastavljaju put, gradeći specifičan odnos. Ako želite da okusite svežu krv domaćeg filma i vidite nešto drugačije – ne postoji bolji način nego da pogledate ovo ostvarenje. Film traje sedamdeset minuta i, sem naracije, gotovo da nema dijaloga. U glavnim ulogama su Mladen Sovilj, Todor Jovanović i Mina Nikolić, a narator je Žarko Laušević.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Goran Nikolić (@chardash_albino)