Svečanom dodelom nagrada i projekcijom filma Blizu, dobitnika nagrade na ovogodišnjem filmskom festivalu u Kanu, sinoć je zatvoreno 5. izdanje Dunav Film Fest u Malom gradu Smederevske tvrđave.

Festival tradicionalno dodeljuje četiri nagrade ostvarenjima koja se nalaze u takmičarskoj selekciji, a ove godine težak zadatak odabira pripao je žiriju koji je radio u sastavu Slobodan Boda Ninković, Aleksandra Janković i Dimitrije Vojnov.

Glumica Aleksandra Janković je ispred ovogodišnjeg žirija proglasila pobednike 5. Dunav Film Festa.

Dunavska lađa, nagrada za najbolji film festivala, dodeljena je ostvarenju Stric rediteljskog dvojca Andrija Mardešić i David Kapac.

Nagradu je primio ko-producent filma Milan Stojanović

Još jedan rediteljski dvojac, Ana Nemeš i Laslo Čuja iz Mađarske dobitnici su nagrade za najbolju režiju za film Nežno. Dok je nagradu za najbolji scenario dobio Dmitro Suholitki-Sobčuk za film Pamfir. Laslo Čuja i Dmitro Suholitki-Sobčuk publici su se obratili putem video poruka i izrazili radost za to što su njihovi filmovi odabrani za selekciju Dunav Film Festa i oni nagrađeni za svoja ostvarenja.

Nagradu za najbolju glumu osvojio je Hejs Naber za svoju ulogu u filmu Priča moje žene. Naber se takođe obratio video porukom, zahvalivši se na nagradi iz druge tvrđave u kojoj trenutno snima svoj novi film.

Nakon dodele nagrada, Dunav Film Fest  je zatvoren projekcijom filma Blizu, reditelja Lukasa Donta.