Ove godine jedna od najgledanijih filmskih priča na svetu – o agentu 007, Film o Džejmsu Bondu, slavi 60. rođendan. Junaka Ijan Flemingovog romana (nastalog 1953. godine) prvi put je na velikom platnu oživeo Šon Koneri. Bilo je to u ostvarenju Dr. No, nakon čega je odigran još 24 puta.

Kao oličenje savremenog, hrabrog, inteligentnog i prešarmantnog junaka, koji je pritom dobar frajer, agent MI6 jedan je od najvoljenijih akcionih junaka na svetu. Tumačili su ga Šon Koneri, Džordž Lejzenbi, Rodžer Mur, Timoti Dalton, Pirs Brosnan i Danijel Krejg. Krejg ga je poslednji put oživeo na filmu 2021. (No time to Die). Pitamo se ko će biti sledeći glumac na platnu kada se putsi Film o Džejmsu Bondu.

Kada je Daniel Krejg najavio da ga više nećemo gledati u ulozi tajnog agentaširom planete raspreda se o tome ko bi mogao da ga zameni. Dvadesetšesti film o Bondu neće početi da se snima do 2023, do kada verovatno nećemo ni znati ko će ga igrati. Ali poznato je sledeće: naredni MI6 agent bi trebalo da bude Britanac, zatim neko ko je mlad – kako bi mogao da igra u 15 nastavaka i da bude muškarac (šuškalo se da bi sledeći Bond mogao da bude žena).

I zato se na našoj listi nalaze samo glumci rođeni u Velikoj Britaniji. A koji svojom pojavom i šarmom mogu da iznesu lik agenta koji voli odela, gedžete i martini, „promućkan, ne promešan“.

Henri Golding

Tridesetpetogodišnji britansko-malezijski glumac, maneken i TV voditelj, poznat je po raznim ulogama na filmu. Ali ponajviše kao Nik Jang iz Crazy Rich Asians. Gledali smo ga u Netflixovoj komediji Prošlog Božića, gde je igrao sa Emilijom Klark. A nedavno i u poslednjoj adaptaciji romana Džejn Ostin, takođe Netflixovom filmu, Persuasion.