Ani Erno je dobitnica Nobelove nagrade za ovu godinu.

Kako su naveli iz Švedske akademije, ona je nagradu dobila „za hrabrost i kliničku oštrinu kojom razotkriva korene, otuđenja i kolektivna ograničenja ličnog sećanja“.

Kako je Erno izjavila ranije, pisanje je politički čin koji nam otvara oči za društvenu nejednakost. U tu svrhu koristi jezik kao, kako ga ona naziva, „nož“ da pocepa veo mašte.

Rođena je 1940. u gradiću Ivto u Normandiji, gde su njeni roditelji imali prodavnicu i kafe.

Kako navode u obrazloženju, njen put do autorstva bio je dug i mukotrpan.

Dosledno i iz različitih uglova ispituje život, obeležen jakim razlikama u pogledu pola, jezika i klase. Napisala je više od trideset književnih dela.

Nobelova nagrada za književnost prošle godine dodeljena je tanzanijskom piscu Abdulrazaku Gurni. Ove godine ju je osvojila Ani Erno.

Sezona Nobela počela je u ponedeljak saopštavanjem dobitnika Nobelove nagrade za medicinu. Ovogodišnji dobitnik je švedski genetičar Svante Pabo za otkrića u polju genoma izumrlih hominina i evolucije čoveka.

U sredu je Nobelova nagrada za hemiju dodeljena Kerolin Bertozi, Mortenu Meldalu i K. Beriju Šarplesu za razvoj klik hemije i bioortogonalne hemije.

Nobelove nagrade postoje zahvaljujući švedskom naučniku i industrijalcu Alfredu Nobelu, pronalazaču dinamita, koji je želeo da se iz njegovog fonda svake godine izdvaja novac za doprinos čovečanstvu.