“Breakfast at Tiffany’s”, film koji zasigurno nema konkurenciju. „Moon river“ je jednostavna pesma od samo 10 stihova, ali je melodija ta koja ulazi u uši i srca mnogih koji je odslušaju…

Pesmu smo prvi put mogli da čujemo u filmskoj adaptaciji klasika Trumana Capotea – “Breakfast at Tiffany’s” iz 1961. godine. “Moon River” je osvojila mnogbrojne nagrade, a između ostalih i Oskara za najbolju originalnu pesmu i dva Gremija za ploču i pesmu godine. Pored toga je dosta puta prepevana. A najpoznatije njene verzije su otpevali Andy Williams, Frank Sinatra, Judy Garland i Aretha Franklin.

Međutim, pre nego što je pesma uopšte snimljena, studio je mislio da Audrey Hepburn nema dovoljno jak glas za nju i u prvom planu je trebalo da neko drugi peva. A da se pesma dabuje na glumičin glas u filmu. To je sprečio kompozitor Henry Mancini, čovek koji je kreirao “The Pink Panther” temu. Tako što je uspeo da kreira posebnu muziku za glasovne mogućnosti glumice. Trebalo mu je oko mesec dana da napiše nekoliko prvih nota, a za ostalo samo pola sata. Prvobitno ime pesme je bilo “Blue River”, ali se zbog postojanja iste morao promeniti naziv. Tada je dobila ime “Moon River”, a odnosi se na rečni tok Savane u Džordžiji.

Zbog prekoračenja dužine filma, studio je zahtevao skraćivanje pojedinih scena. A prva na meti je upravo bila ona u kome Audrey peva “Moon River”. Nakon što su je odslušali producenti i zanemeli zbog lepote scene, pevanja i same pesme, ipak je odlučeno da ostane, a u toj odluci je najviše doprinela sama glumica.

“Postoji preko hiljadu prerada ove pesme”, rekao je Mancini, “Od svih njih, bez potcenjivanja Andy Williamsa, Johnny Mathisa i Frank Sinatre, originalna verzija koju peva Audrey mi je najbolja. Ona je predstavila sve što sam želeo od pesme.”