Čarli Čaplin je bio superzvezda 20. veka, pionir kinematografije. Bio je jedan od najvećih sineasta svih vremena, ikona filma, čudesni izvođač i još mnogo toga.

Ser Čarls Spenser Čaplin, rođen 1889. u Londonu, bio je glumac bez „prebijene pare“ kada je sa  24 godine otputovao u Ameriku.

Prvi put se pojavio na filmu februara 1914. godine (The One-Reeler Making a Living), a već za drugo pojavljivanje, Čaplin je osmislio lik skitnice koji ga je i proslavio.

Njegov debitantski film koji je režirao „Caught In the Rain“ prikazan je maja 1914, i bio je toliko uspešan da je posle njega Čaplin sam i režirao sve filmove u kojim se pojavljivao. Već od 1915. je bo fenomen i toliko popularan da je morao sudski da brani svoje ime.

„Banka“, „Parižanke“, „Zlatna groznica“, „Moderna vremena“, „Veliki diktator“ i „Svetlosti pozornice“, samo su neki od danas kultnih naslova s potpisom dvostrukog dobitnika počasnog Oskara.

Ljubavne nevolje i moćna očinska figura

Prvi brak sa glumicom Mildred Haris, okončao je ubrzo pošto im je tri dana po rođenju preminuo sin. Ali je glumica kao razlog razvoda navela Čarlijevu „mentalnu okrutnost“. Brak sa glumicom Litom Grej okončan je nagodbom koja je u to vreme bila verovatno najskuplji razvod u istoriji Holivuda do tada (procena da je nagodba vredela današnjih 38 miliona funti). Posle tri neuspešna braka, sreću je pronašao sa Unom i s njom dobio osmoro dece i proveo 34 godine u braku.