Ser Čarls Spenser Čaplin (Sir Charles Spencer Chaplin), ranije poznat i kao Šarlo Akrobata, rođen je u siromašnom delu Londona.

Postoje osobe, tako posebne po svojim talentima, karakteristikama i sposobnostima, da je o njima ponekad zaista teško govoriti na ordinaran način. U nekoliko reči treba spakovati te neverovatne živote i sudbine, a to se zaista može smatrati izazovom. Jedna od neverovatnih životnih priča je upravo pred nama. Darovao je svetu osmehe, a šta se zapravo iza njih krilo, na korak ste da saznate.

Ser Čarls Spenser Čaplin (Sir Charles Spencer Chaplin), ranije poznat i kao Šarlo Akrobata, rođen je u siromašnom delu Londona, 16. aprila 1889. godine, a svet ga je upamtio kao jednog od najvećih komičara svih vremena. Pored toga, bio je filmski režiser, scenarista i producent.

Biografija

Njegova majka, glumica poznata pod imenom Hana Harijet Hol (Hannah Harriet Hall) uglavnom je pevala po barovima. A karijeru ove irske Jevrejke okončala je bolest grla. Kada ju je tokom poslednjeg nastupa u jednom od jeftinih barova konačno izdao glas. Njen petogodišnji sin Čarli popeo se na scenu i otpevao pesmu koju je ona započela. Bio je nagraen gromoglasnim aplauzom i zasut kišom sitnih novčića.

Nakon očeve smrti 1901. godine, koja je usledila zbog ciroze jetre, majčino stanje se takođe znatno pogoršalo, pa je Čarli smešten u sirotište i upisan u londonsku školu za siromašne, gde je proveo samo 3 godine. Što su ujedno bile i jedine godine školovanja u njegovom životu.

Buduća zvezda nemog filma, kao mladić radio je kao prodavac cveća, duvač stakla, vratar, raznosač drva, a paralelno je učio ples, žonglerstvo i akrobatiku. Sa 12 godina je nastupio u prvoj predstavi, a nakon 10 meseci pauze, počeli su da se nižu njegovi glumački angažmani.

Nakon što ga je zapazio jedan filmski producent, sa svojim bratom seli se u Holivud 1913. godine. Treći član ove družine bio je čuveni Stanlio, mržaviji iz komičarskog dua Stanlio i Olio.

Veliki diktator

Garderoba čuvenog skitnice koga je uglavnom tumačio, nastala je sasvim slučajno. Delove kostima je morao da pozajmljuje, pa je tako i spojio vrećaste pantalone, usku jaknu, polucilindar i velike cipele.

Prvi u nizu njegovih velikih ostvarenja bio je i „Veliki diktator“, iz 1940. godine, koji je nastao kao čin prkosa protiv politike Adolfa Hitlera. Koji je inače bio veliki Čaplinov obožavatelj.

Čuvši jednom da je organizovan izbor za osobu koja najviše podseća na Čarlija Čaplina, prijavio se na konkurs i kako ga niko nije prepoznao, osvojio je treće mesto.

Zabeležen je kao prvi glumac ikada, koji se pojavio na naslovnoj strani magazina „Time“ u julu 1925. godine.

Kraljica Elizabeta II darovala ga je titulom viteza kada mu je bilo 85 godina. Imao je 11 dece sa 4 različite žene. Najmlađi sin mu je rođen kada je imao 73 godine.