Tokom života, Franc Kafka je objavio dve zbirke kratkih priča i nekoliko priča u tadašnjim književnim časopisima. Međutim, većina dela objavljena je tek nakon njegove smrti. Pre nego što je umro. Kafka je naredio svom najboljem prijatelju Maksu Brodu da spali sve rukopise, prenosi Istorijski zabavnik.

Brod ipak nije ispunio Kafkin zavet i objavio je sva njegova dela jer je u njima prepoznao ogromnu književnu vrednost.

“Zamak” je poslednji poznati Kafkin rad.

Priča prati protagonistu po imenu K koji se doseljava u malo selo i očajnički pokušava da stupi u kontakt sa misterioznim seoskim vlastima koje upravljaju selom iz utvrđenog zamka.

Roman je karakterističan po neverovatno mračnoj i jezivoj atmosferi, a prisutni su Kafkini lajt motivi o ljudožderskoj birokratiji i apsurdnosti postojanja.

Franc Kafka je započeo pisanje “Zamka” 1922. godine inspirisan planinskim odmaralištem “Špindleruv Mlin” koje danas pripada Češkoj. U to vreme završavao je svoj poslednji roman uprkos činjenici da je bolovao od teškog oblika tuberkuloze.

Umro je od opake bolestri dve godine kasnije u svojoj četrdesetoj godini. Zbog iznenadne i brze smrti roman je ostao nezavršen, a poslednja rečenica prekinuta je na pola.

– Pružila je drhtavu ruku K. i naterala ga da sedne pored nje, jedva je govorila, bilo je nemoguće razumeti šta priča, ali ono što je rekla… – bila je poslednja Kafkina zapisana rečenica.