Gordana Kosanović voju internacionalnu karijeru je započela 1981. odlaskom u Milhajm u Teatar na Ruru. Gde je sarađivala sa rediteljem Robertom Čulijem, Italijanom, kom je bila vodeća glumica. Do angažmana u instranstvu je došlo tako što ju je Italijan primetio u Ateljeu 212. A tamo ju je sačekalo vatreno krštenje.

Naime, Goca je odmah zamenila bolesnu glumicu u predstavi Bog. A za pripremu monologa imala je svega tri sata i na sve to publika uopšte nije primetila da se radi o strankinji. Za pet godina provedenih tamo odigrala je glavne uloge u predstavama Elektra, Bog, Galeb, San letnje noći, Mušica, Novi proces…

– Po dolasku u Nemačku samo mi je jezik bio nepoznat, a jezik je samo jedno od pravila igre. A kada je dete željno igre, ono uči pravila strahovito brzo, gotovo spontano, samo da bi se igralo – govorila je o Nemačkoj i njihovom jeziku.

Igrala je čak i teško bolesna, tri meseca pred smrt. A njene predstave su emitovane na nemačkoj televiziji dok u Srbiji za nju više niko i ne zna.

– Gordana Kosanović je još na Akademiji važila za glumicu koja će napraviti sjajnu karijeru i čije ime će značiti na našim prostorima – rekao je Irfan Mensur jednom o glumici.

Gordana Kosanović je preminula sa samo 33 godine, a po sopstvenoj želji sahranjena je u Dićima, pored svoje bake, u mestu gde je provela najranije i najlepše godine. Pozorište u Milhajmu je nakon njene smrti ustanovilo nagradu Gordana Kosanović koja se dodeljuje svake druge godine.