Kristijan Dior ima buran život, o njemu se mogu pisati romani. Razrušenim, sivim, ulicama gladnog Pariza pojavila se ona – elegantna, ženstvena i sigurnog koraka, luksuzno odevena – Dior žena.

Te prve Diorove posleratne kreacije, luksuzne i ženstvene, napunile su novinske stupe burnom rekcijom onih koji su smatrali da je to previše luksuza za tako kratko vreme posle rata. Kada se svet još uvek oporavljao od gladi i nemaštine.

Ali, Dior nije posustao, već odlazi u Ameriku i govori da je svako vreme pogodno za luksuz i da jedna haljina mora da prati žensko telo i njegove obline.

U to vreme, Dior je toliko postao poznat da više nije bio čovek, već institucija. Godine 1947. britanska kraljevska porodica poziva ga da dođe na dvor, jer je kralj Džordž Šesti, dozvolio da i njegove ćerke, Elizabeta i Margaret, obuku kreacije koje će ih uvesti u „Njev Look“ – novi modni trend koji je propagirao upravo Dior.

Tek tada su ga prihvatile i francuske domaćice i obične žene. Koje njegove kreacije nisu mogle da priušte, ali su mogle o njima da sanjaju.

Ubrzo su se u robnim kućama širom Francuske pojavile kopije Diorovih haljina koje su omogućile da svaka Francuskinja izgleda kao dama iz magazina.

Dior je u međuvremenu bio zauzet izgradnjom svoje modne imperije. Sve svoje proizvode je licencirao i tako zaštitio sve što je nosilo njegovo ime. Osim haljina, bile su tu i čarape, kravate, parfemi…

Godine 1955. u kompaniju dolazi mladi i nadareni Iv Sen Loren… Ali samo 10 godina kako je ustanovio „Novi imidž“ Dior umire. Sa željom da smrša, odlazi na tretmane u jednu italijansku banju i 1957. godine u 52. godini života tamo umire od srčanog udara.

VISOKA CENA

Imperija Kristijana Diora nije posustala, njegovim stopama nastavio je tada mladi Iv Sen Loran, potom Pjer Karden, Đanfranko Fere, a godine 1996. Za glavnog kreatora postavljen je Britanac Džon Galijano.

Šta bi, zapravo, Dior rekao za ekstravaganciju i viđenje luksuza Džona Galijana, ostaće misterija. Ali kuća Dior je i dalje među najvećim i najbogatijim na svetu.