Ljubavni život Mihajla Pupina nije poznat javnosti. Zanimljivo je da je Pupinova autobiografija, za koju je 1924. dobio Pulicerovu nagradu, u Americi bila uvrštena u obaveznu školsku literaturu, prenosi Stil Kurir.

U našoj javnosti se o članovima njegove porodice u Americi skoro ništa ne zna, a na Vikipediji ima tek par šturih rečenica o njima.

Njegova supruga bila je Katarina Sara Džekson (udovica) i da je sa sobom u brak dovela dečaka i devojčicu (decu iz prvog braka). Saznajemo da je Pupinova supruga posle 8 godina iznenada umrla. Navodno od teške upale pluća ili mišje groznice. Posle njene smrti Pupin je proveo kao udovac skoro 40 godina, ali nije postao usamljenik.

Kasnije, njegovo srce osvojila je amerikanka Helen Hartli Dženkins.

Tek danas, skoro 90 godina nakon Pupinovog odlaska sa ovog sveta. Posle mnogo traganja saznajemo da mu je žena bila Katarina Sara Džekson. Udovica kada je upoznala Mihajla Pupina, i da je o dečaku i devojčici koje je dovela sa sobom u brak, Pupin brinuo s očinskom ljubavlju.

Bračno putovanje u Veneciju sa Katarinom Sarom i njeno dvoje dece iz prvog braka

Katarina Sara i Pupin su bili približno istih godina, a njihovo bračno putovanje u Veneciju bilo je neobično jer su plovili zajedno sa dvoje male dece iz njenog prvog braka. Oni su se zavoleli i do njene smrti bili su nerazdvojni. Zvanični podaci govore da je Katarina Sara preminula od teške upale pluća ili mišje groznice. Ali najnovija otkrića do kojih sam došla ‘pišu drugačiji scenario’. Katarina Sara je vodila beleške tokom Pupinovih eksperimenata i istraživanja. Mnogi su mislili da su se njih dvoje ozračili. Ona mu je pomagala, dok je on radio na jednom velikom otkriću – sekundarnom X zračenju. Smanjio je vreme snimanja na dozu dovoljnu da čovek izdrži, da ga ne ubije. Tada su se oboje ozračili i upali u komu. Ona se nije probudila, on jeste. Ali tada počinju njegovi problemi sa nogama, pa u kasnijem dobu teško hoda.

Ljubavni život Mihajla Pupina je bio, kažu, vrlo turbulentan. U prijateljskoj vezi je bio, a ja verujem u vrlo intimnoj vezi sa najbogatijom Amerikankom 20. veka, sa Helen Hartli Dženkins, čiji je otac bio magnat – vlasnik fabrike oružja.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Joy Callaway (@joywcal)

Vezala se za Pupina i zavolela naš srpski narod. Bila je filantrop i mecena, a svako ko je voleo Pupina, morao je da voli i srpski rod.