Margita Stefanović je bila jedna od najistaknutijih i najvoljenijih osoba na muzičkoj rok sceni bivše Jugoslavije. Važila je za ikonu rokenrola 80-ih godina. A najveću popularnost je stekla kao članica grupe „Katarina II“, koja kasnije mijenja naziv u „Ekatarina Velika“

Rođena je u proleće, 1959. godine u Beogradu. A šira javnost je pamtila po nadimku Magi.

– U mom normalnom, stabilnom životu najnestabilniji deo sam upravo ja. I to ne zbog kakve psihičke ili ne znam kakve nestabilnosti, već zbog stalnog traženja u svim mogućim oblastima umetnosti i života -t vrdila je jednom prilikom Magi.

U Srednjoj muzičkoj školi „Josip Slavenski“, zajedno sa Ivom Pogorelićem, maturirala je kao najtalentovanija pijanistkinja. Nakon čega je dobila poziv za nastavak obrazovanja na prestižnom konzervatorijumu u Moskvi. No, sjajnu priliku odbila je zbog majke, kojoj se nije svidela ideja da Magi u tim godinama ode od kuće.

Margita je nastavila da istražuje život, svirala je klavir i upisala je Arhitektonski fakultet u Beogradu. Diplomirala je 1982. godine i upravo se tada, zajedno sa svojim momkom Srđanom Vejvodom, sve više zagrevala za beogradsku andergraund scenu pa je krenula u potpuno drugom smeru.

Svestrana i harizmatična Magi

U proleće iste godine preko svog rođaka, gitariste Gagija Mihajlovića, upoznala je Milana Mladenovića, a ubrzo nakon toga na jednoj od proba tadašnje grupe „Katarina II“ pozvana je u bend u kojem je ostala sve do kraja 1994. godine, odnosno do Mladenovićeve smrti, koja je, ujedno, označila i kraj postojanja pravog EKV-a.

Na poziv reditelja Gorana Markovića, Margita Stefanović se oprobala i kao glumica 1985. godine u ulozi Dragane u filmu „Tajvanska kanasta“.

Poslednji rad

Nakon Mladenovićeve smrti, nastavila je da svira u bendu „Kurajberi“. Te je gostovala na albumima „Glisersa“, „Ziona“ i „Direktora“, a 1995. godine, zajedno s grupom mladih beogradskih muzičara, formirala je bend EKV i objavila album pod nazivom „Ti si sav moj bol“, inspirisan poznatom pesmom „Ekatarine Velike“.

Za klavijaturama je nastupila i na nekoliko unplugged koncerata „Električnog orgazma“. A njen poslednji rad vezan je za pozorišnu predstavu „Kaput mrtvog čoveka“ iz 2002. godine.

Bila je pokretačka snaga benda

Sve njene uspehe godinama je pritiskala borba s teškim narkoticima, koja je postala još intenzivnija kada joj je 1996. preminuo otac. Pokušavajući da ih se oslobodi, prodala je porodični stan i u predgrađu Beograda kupila dva manja, a ostatak novca iskoristila za putovanje u Indiju. Želja da u dalekoj zemlji u potpunosti promeni način života bila je još jedan neuspeli pokušaj. Pa je po povratku kući povukla nove teške poteze. Prodala je oba stana i ubrzo potrošila sav novac, te postala beskućnica.

Potpuno nemoćna i usamljena, poslednje godine života provela je u napuštenoj garaži u beogradskom predgrađu Borči, a zatim u skloništu za beskućnike na Voždovcu. Bila je osuđena na milost prolaznika. Kao i humanitarnu pomoć i mrvice hrane koje su joj s vremena na vreme donosili njeni fanovi.

Otišla je tiho

Margita Stefanović smeštena je u avgustu 2002. na Infektivnu kliniku u Beogradu, gde je preminula 18. septembra. Imala je 43 godine i bila je poslednja članica iz originalne postave grupe EKV-a. Prie nje, 25. septembra 1992. godine umro je bubnjar Ivica Vdović, koji je, prema Vikipediji, prva registrovana HIV pozitivna osoba u bivšoj Jugoslaviji.

Od raka pankreasa 5. novembra 1994. preminuo je frontmen Milan Mladenović. Srčani udar 13. oktobra 1998. bio je koban za basistu Bojana Pečara, dok je bubnjar Dušan Dejanović 2000. godine izgubio bitku za život, takođe od posledica side.

Šest godina posle njene smrti, u knjizi Aleksandra Ilića „Vrati unatrag“ javnosti je prvi put potvrđen jedan podatak. Magi je zbog intravenoznog korišćenja narkotika bila zaražena HIV-om.

O crnoj princezi jugoslavenskog novog talasa govori se uvek u superlativu. Odnosno pominje se napaćena duša žene koja je samo volela život. Otišla je tiho, sama, u uslovima koji su bili daleko ispod ljudskog dostojanstva. Nekada najblistavija zvezda andergraunda, zarobljena u mreži narkomanije, završila je na dnu. Iza sebe je, ipak, ostavila mnogo. Na njenim taktovima omladina i danas odrasta. A albumi „Katarine II“ i „Ekatarine Velike“ danas su možda i više cijenjeni nego u vrijeme kad su se pojavili.