Nikola Pejaković – Kolja, glumac, reditelj, scenarista i bluz muzičar. Čovek koji sebe maksimalno daje već godinama u mnogim sferama javnog života i isto toliko uspešno traje. Starije generacije ga najviše pamte po ulogama u serijama i filmovima, koje je počeo snimati krajem 80-ih godina. Da budemo precizniji, Pejaković je u glumačke vode uplovio 1989. godine u filmu „Apstinenti“ reditelja Dragana Veselinovića.

Uloge

Nakon debitantske uloge, usledilo je Nikolino epizodno pojavljivanje u prvom delu ostvarenja „Mi nismo anđeli“. Iako nije planiran za neku od glavnih uloga, Pejaković je na maestralan način izneo ulogu taksiste.

Iste godine, glumac se pojavljuje u filmu „Rat uživo“, a nakon ovog filma i uloge svirača u istom, Nikola Pejaković biva jedan od najangožovanijih glumaca u domaćim filmovima.

Uloge su počele da se nižu kao na traci. A svakako treba izdvojiti njegove role u ostvarenjima kao što su: „Dva sata kvalitetnog programa“, „Složna braća“, „Otvorena vrata“, „Lepa sela lepo gore“, „Rane“, „Nebeska udica“, „Mrtav ‘ladan“, „Crni Gruja“ itd.

Pored glume,  popularni Kolja se, sa ništa manjim uspehom bavi i režijom i scenografijom. A istakao se i kao vanserijski muzičar.

Muzika

Snimio je 5 albuma bluz muzike, a sa pratećim bendom „Grobovlasnici“ pravi redovne koncertne turneje širom prostora bivše Jugoslavije. Pesme poput: „Mr Jones“, „Zulu uštipci“, „Maršala Birjuzova 8″,“Volela sam Rajka“, „Mladoženja“, „Idi spavaj“, „Život je san“, „Sad je već velika“, „Crna ptica“, „Može malo sutra“, „Miris mladosti“, „Užički heroin“, „Da li venem ili zrim“, „Moram biti jak“ itd. svakako su poznate publici. Njegov poslednji album „4 prsta“ zavredeo je ogromnu pažnju publike i dobio niz pozitivnih kritika. Ono što Nikolu Pejakovića – Kolju po mnogo čemu razlikuje od drugih muzičara jeste suptilniji način uvođenja u pesmu. Da bi nakon toga refren bio naglašen, što na neki način i jeste glavno svojstvo bluza – muzike kojom se Kolja i bavi. Takođe njegove tekstove često krase iskrenost i samokritičnost. Što i nije mnogo čudno, jer Nikola je upravo takav i u privatnom životu.

Pisao je takođe muziku za mnoge domaće filmove. Ostvario je saradnju sa raznim muzičarima. A neki od njih su i Manjifiko i Saša Lošić.

Režija

Na polju režije, Nikola je publici poznat po svojim fenomenalnim delima. Iz godine u godinu u ovoj oblasti filma, on postaje sve zreliji i ozbiljniji. Počeo je 1995. godine sa „Složnom braćom“, serijom u kojoj je i sam igrao, predstavivši se publici u ulozi Čorbe. Scenario je pisao za „Lepa sela lepo gore“, „Rat uživo“. A za popularnu seriju „Vratiće se rode“ pored samog scenarija, napisao je i muziku. Ono što svakako treba pomenuti, to su Nikolina novija ostvarenja: „Meso“, „Kosti“, „Advokado“ i“Hotel Balkan“. A radio je i na scenariju za film „Toma“, koji prati život našeg slavnog pevača Tome Zdravkovića.

Nikola Pejaković je u poslednje vreme često u javnosti pričao na temu svog života. Života koji je često bio turbulentan i turoban. Kako sam Pejaković kaže, prolazio je kroz pakao unutrašnjih borbi, borbi sa porocima, borbi sa okolinom, kao i borbi sa raznim životnim nedaćama, a najposle i sa samim sobom. O svemu ovome, kao i o mnogim drugim situacijama koje su ga pratile tokom karijere, Nikola govori bez ustezanja i dlake na jeziku. U jednom od pomenutih intervjua Pejaković upravo priča o pomenutoj borbi sa samim sobom. U ovoj borbi, kako je sam tvrdio, najvise mu je pomogla vera.

„Lako je imati, ma kakvog protivnika naspram sebe, ali sebe pobediti, e to je već nešto, to je podvig“ bile su Nikoline reči.

Inače, Nikola danas, 16. septembra, puni 56. godina. A mi mu želimo još mnogo kvalitetnih filmova i serija, kao i vanserijske muzike.