Tomi Emanuel jedan od najvećih svetskih gitarista, održao je koncert na gradskom trgu u Raški, u okviru 28. Raških duhovnih svečanosti. Ovaj australijski muzičar (1955) specifičan po finger stajl tehnici sviranja već od pete godine putovao je sa roditeljima i bratom i svirao po Australiji.

Dobitnik je nagrade Čet Atkins, koji je za njega najvažniji gitarista, ali i brojnih drugih priznanja. U Rašku je stigao iz Herceg Novog, a odatle putuje za Beograd, gde je sinoć nastupio na ovogodišnjem Bir festu, prenosi Danas.

Izjave posle nastupa

– Prvi put nastupam u Raški i nisam znao šta da očekujem. Znao sam samo da ću nastupati na gradskom trgu i da će biti lepo vreme, da ću svirati na otvorenom, da će biti mnogo ljudi koji će se sjajno provesti. Dosta sam svirao u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini. Ovaj deo sveta je izuzetan.

– Balkanska muzika je kombinacija tradicionalne etno muzike i neverovatno dobrog džeza. Ima svega. Imate sjajnih muzičara koji sviraju prirodno. To je za mene koji sam čovek rokenrola pravo otkriće.

– Odrastao sam slušajući kantri muziku, gospel, bluz. Moj brat i ja smo slušali i svirali Venčer, Šedouze, Četa Atkinsa…

U jednom od intervjua rekli ste da je vera za vas bitna i da vas određuje.

– Apsolutno. Kad ste prepušteni sami sebi, lako možete da zabrljate. Pre mnogo godina sam shvatio da moram da se prepustim sili koja nadilazi sve nas. Život mi se raspadao, narušio sam zdravlje. Onda shvatite da postoji sila koja je mnogo veća od vas, a vi ste samo provodnik dobre muzike koja ljudima može da pomogne da se suoče sa svojim problemima ili da im bude lakše. Kroz to sam otkrio svoj životni poziv, a to je stvaranje i sviranje muzike. Zato i jesam ovde. Volim da sviram, a dok me slušate, u vama se nešto dogodi, ja ne znam šta je to, a vama je bolje.