Nagradu za izdavača godine na Beogradskom sajmu knjiga danas su ravnopravno dodeljene „Prometeju“ i „Pravoslavnoj reči“, obe iz Novog Sada, saopštili su organizatori.

Stručni žiri glavnih nagrada Sajma je ocenio da je „Prometej“, kao jedna od najuglednijih i najplodnijih srpskih izdavačkih kuća. Između ostalog, prepoznatljiv po izuzetnim monografijama i sjajnim knjigama. Ali i sa bogatim izborom ilustracija.

Na svečanosti uručenja nagrada na Sajmu knjiga Nagradu za izdavački poduhvat godine dobio je Službeni glasnik. I to za „Sabrana dela Franca Kafke“ i „Sabrana dela Stanislava Krakova“.

Po mišljenju Zlate Bojović, Anđelke Cvijić, Dragana Simeunovića i Bojana Jovića „Pravoslavna reč“ je objavila mnogobrojne monografije. „Izuzetne grafičke i štamparske izrade, gradeći osoben izdavački identitet“.

Povodom nagrade Službenom glasniku za sabrana dela Kafke i Krakova, u obrazloženju je posebno istaknuto da je ranije politički zabranjivani Krakov „predstavljen u najobimnijem izdanju kroz deset tomova“, koje su sačinili poznavaoci njegovog dela.

Najbolji izdavač iz regiona je Akademija nauka Republike Srpske za ediciju „Održivi razvoj i upravljanje prirodnim resursima“. A iz dijaspore Matica srpska, Društvo članova iz Crne Gore za knjigu „Crna Gora kroz istorijska dokumenta – narod, jezik, država“ Jovana B. Markuša.

Specijalna priznanja za izdavača, knjigu ili strip pripale su Biblioteci grada Beograda za ediciju „Festovih 50“. Kući Darkvud za stripove „Korto Malteze“ i „Modesti Blejz“. „Čigoja štampi“ za Biblioteku „Ortograf“ I Književnoj opštini Vršac za 50 godina postojanja.

Nagrada za dečiju knjigu godine je pripala ediciji „Znamenite srpkinje iz pera knjjiževnica za decu“. U izdanju Pčelice iz Čačka, pošto su autorke uspešno predstavile „simbiozu srpske kulture iz srpskog ženskog pera“.

Posebno priznanje za doprinos u oblasti nauke pripalo je delu „Kulturna politika Kraljevine Jugoslavije 1918-1941“ Ljubodraga Dimciha. U izdanju „FIlipa Višnjića“.

Žiri je ocenio da je tom knjigom „obrađena studiozno i celovito kulturna politika Jugoslavije u međuratnom periodu“. I dat potpuni uvid u sve vidove njenog kulturnog života.

Bojović je u ime žirija glavnih nagrada istakla da su iz velike ponude na Sajmu bili napravili izbor od oko stotinjak knjiga, a da im je potom glavni zadatak bio da se ni o koga ne ogreše.

Nagrada za najlepšu knjigu

Nagradu za najlepšu knjigu „Bogdan Kršić“ dobio je serijal knjiga „Celokupna dela Branka Vučićevića“ u izdanju Filmskog centra Srbije, u grafičkoj opremi Boruta Vilda.

Žiri u sastavu Jovan Čekić, Mirjana Lukić i Slavimir Stojanović Futro ocenio je da se radi o „monumentalnom ostvarenju dokumentarnom i kreativnom domenu“. Gde je Vild upotrebio životnu i profesionalnu zrelost.

Stručni žiri je pohvalio ukupni uttisak naslovnih strana „Arete“ knjiga „koje predstavljaju dah svežine na sajmu“.

Najlepša dečija knjiga je „Babaroga“ izdavača Kreativni centar, autorke Jelene Živanović i ilustratora Borisa Kuzmanovića.

„Knjiga je posebna, sveža i nadahnuta, u kojoj se majstorski kontroliše ilustratorski narativ“, smatra žiri.

Specijalno prizanje za mladog dizajnera pripalo je Ani Petrović za „Stripoterapiju“, u izdanju Kreativnog centra, kojaje uspešno sinhronizovala narativ sa stripovskom vizuelizacijom.

– Bio je jako težak zadatak, ima jako puno knjiga i izdanja, a vodili smo se važnošću samog književnog poduhvata. Imamo majstore i talente u našoj sredini – istakao je Stojanović.