Vinili su česta pojava koja se može pronaći kod kolekcionara. Svaki zaljubljenik u gramofomnske ploče i njene vinile će se složiti sa činjenicom da veći deo must-have vinila zavisi od kolkcionara do kolekcionara. Muzički ukus kolekcionara, vrednost, razne muzičke performanse, kao i cena vinila predstavljaju važne faktore kada su u pitanju sakupljanje i vinili.

Bez obzira na muzički ukus svakog slušaoca, postoje određeni vinili koji manje-više predstavljaju postulate svake kolekcije u kojoj se nalaze vinili i gramofonske ploče. Ako ste na početku pravljenja iste – nikad nije kasno da ovih 10 vinila pridodate vašoj kolekciji. 

Rumours – Fleetwood Mac

Rumours je album čiji vinili su izuzetno cenjeni. Važio je za najprodavaniju ploču prošle decenije, iako je album objavljen davne 1977. godine. Rumours je pun neujednačenih prelepih melodija koje će svi bumeri i gen Z poštovati. Ploča je jedna od onih koje pustite nakon toplog tuša – kako biste uz nju nasamo plesali, bez odeće – uz prigušena svetla.

Abbey Road – The Beatles

Potencijalno možda jedan od najprepoznatljivijih album covera svih vremena, Abbey Road je ujedno i jedan od najprodavanijih albuma na planeti. Pun hitova koji su grupu učinili možda najboljom u muzičkoj istoriji, Abbey Road je apsolutni must-have svakog vinil kolekcionara. Zapravo, bilo koji album od Beatlesa je imperativ.

Led Zeppelin IV – Led Zeppelin

Da, izabrali smo ovaj zbog Stairway to Heaven, ali postoji još mnogo toga što valja na ovom albumu koji počinje sa eksplozivnom Black Dog i polako dolazi do mirnije Going to California. Zbog vrhunskog stvaralaštva, Led Zeppelin su uvek bili veći od svog najvećeg hita, ali novije generacije u striming eri to lako mogu prevideti. Svaka pesma s njihovog Led Zeppelin IV dokazuje da zaslužuju mesto na vrhu rokenrol panteona.

Dark Side of The Moon – Pink Floyd

Ovo je verovatno najprepoznatljivije delo koje su Pink Floyd ikad napravili, pa naravno da bez ovog albuma nijedna kolekcija ploča neće biti potpuna. Ovo je eksperimentalni, psihodelični rok album koji je brzinski osvojio svet nakon prvog izdanja – takođe 1974. godine. Nalazio se na trećoj poziciji liste najpopularnijih vinila 2010-ih. Album je u velikoj meri uticao na izvođače i bendove, kao što su Radiohead i The Flaming Lips, pa bez njega pojedini od vaših omiljenih albuma ne bi postojali.

Thriller – Michael Jackson

Ako ćete imati bilo koji vinil od kralja popa, to mora biti Thriller. Pun hitova koji i danas predstavljaju neizostavni deo žurki, slavlja i radijskih stanica, Thriller je nesumnjivo kultni album generacija. I uz njega možete plesati, ali malo brže – kako biste rekreirali koreografiju iz čuvenog Thriller spota. Album nesporno važi za muzičko remek-delo koje je dramatično promenio zvuk pop muzike današnjice.

Random Access Memories – Daft Punk

Ceo svet je bio tužan kad je čuveni dvojac prošle godine prekinuo saradnju – nakon 30 godina stvaranja muzike koju je slušala cela planeta. Od njih smo dobili futurističke dance virbacije koje su dens žanru pomogle da postane ono što je danas. Njihov poslednji album, Random Access Memories, savršen je za one koji poštuju elektro zvuk na svom gramofonu. Međutim, nakon što se duo rastao, ovaj vinil je drastično poskupeo, što može biti velika prepreka za mnoge kolekcionare.

Back to Black – Amy Winehouse

Sjajna Amy Winehouse nas je prerano napustila, ali na sreću – ostavila nam je Back to Black za sva vremena. Album je bio drugi najprodavaniji vinil 2010-ih – i to sa dobrim razlogom. Njen vokal je bio ispred vremena, toliko uglađen da se bez problema mogao porediti sa pevačicama koje su dominirale džez scenom u toku njenog vrhunca.

The Miseducation of Lauryn Hill – Lauryn Hill

Postoji samo jedan odgovarajući epitet koji može opisati debi album Lauryn Hill, a to je magičan. Svaka pesma predstavlja remek-delo koje odoleva testu vremena – čak i 24 godine od prvog izdanja. Lauryn je ultimativni pripovedač i slušanje njenog putovanja na vašem gramofonu predstavlja svojevrsno iskustvo.

Chemtrails Over the Country Club – Lana Del Rey

Sedmi studijski album Lane Del Rey je iznenađujuće odličan – prožet je pesamama koje u potpunosti opuštaju, i zbog kojih imate osećaj da ležite negde na livadama među cvećem i posmatrate tragove aviona na plavom nebu (što naziv albuma i naslućuje). Chemtrails… je neispričana priča, izgubljena u bledećim uspomenama koje su istovremeno lirski maestralne i gađaju u srž. Da li je ovo Lanin najbolji album do sada? Možda i jeste.

Jolene – Dolly Parton

Jolene, please don’t take my man… S obzirom na to da Dolly važi za ikonu kantri muzike, jednostavno morate posedovati nešto od njene diskografije na vinilu. Mi se odlučujemo za Jolene – album koji je 1974. i napravljen kao vinil, pa zvuči savršeno pod dodirom igle. Pleni odličnom, elegantnom produkcijom i vokalima. Ne zaboravimo na to da se na ovom albumu nalazi i originalna verzija njene čuvene numere I Will Always Love You, koju je Whitney Houston prepevala za soundtrack filma Bodyguard 1992. godine.