U današnje vreme sklapanje novih kontakata nikada nije bilo lakše – društvene mreže, često široki krugovi prijatelja i poznanika, i naravno različite aplikacije za upoznavanje nude bezbroj mogućnosti. Ipak, pronaći partnera koji će nam se dopasti ne samo fizički, već sa kojim ćemo razviti neki dublji i ozbiljniji odnos, pokazalo se daleko težim od banalnog upoznavanja. Donosimo vam pet „crvenih zastavica“ na koje bi trebalo obratiti pažnju prilikom prvog sastanka i objašnjavamo zašto prvi treba da postane i poslednji.

Različiti pogledi na život, porodicu i posao

Možda i najčešći uzrok prekida emotivnih odnosa danas predstavljaju razlike u pogledima na značajna pitanja, poput porodice, posla i stila života. Vi, primera radi, ste zaposleni (ili imate sopstveni biznis), imate sopstvena kola i štedite novac za kupovinu stana ili kuće, dok se druga strana oseća sasvim komforno i ušuškano živeći sa roditeljima koji ga izdržavaju, bez ikakvih ambicija da se to stanje promeni. Ili, vi volite da putujete i upoznajte različite kulture, dok druga strana nije zainteresovana da izađe iz okvira svog kraja. Ona smatra da u emotivnom, partnerskom odnosu treba da postoje ravnopravnost i sloboda kada su u pitanju obrazovanje i lični napredak, dok on – da je ženi mesto samo u kuhinji. U situacijama poput ovih, koje možda za nekoga zvuče previše banalno, dok za druge preterano naglašene, nastavak nekog dubljeg, zrelog odnosa gotovo je nemoguć, budući da je pitanje trenutka kada će se dijametralno suprotni pogledi na život, karijeru i porodicu isprečiti između partnera. Zato dobro razmislite da li je ulazak u takav odnos samo pusto gubljenje vremena i vredno investiranja truda i emocija.

Neprimerene i vulgarne šale

Otvoreni razgovori o seksu, vulgarne šale i iznošenje detalja o intimnom životu na prvom „dejtu“ govori ne samo o tome da su namere druge strane samo u granicama neobaveznog i površnog odnosa, već i da preko puta nas sedi ne tako vaspitana osoba. Ukoliko izlazak isprva nije dogovoren samo radi vrele avanture na jednu noć, pa razgovor nekako prirodno ide ka tome, neslane šale seksualnog karaktera i aluzije na tu temu smatraju se u najmanju ruku nepristojnim. Naravno, suptilni nagoveštaji i lagani flert su sasvim u redu i dodaju varnice na početku romanse, ali u ostalim slučajevima trebalo bi preispitati da li sa takvim partnerom želite ozbiljniji odnos.

Agresivan nastup

Neadekvatno ispoljavanje misli i emocija, ljutnja zbog drugačijeg mišljenja ili pogleda na neku sferu života, bezobrazluk i razgovor u agresivnom tonu – sve ovo su odlike niskog samopoštovanja i odsustva elementarnih komunikacionih veština, ali i potencijalnih problema sa mentalnim zdravljem. U većini slučajeva, kada na samom početku osoba pokazuje neke od navedenih osobina, budućnost takvog odnosa nije nimalo bajkovita, a „gaslajting“ i nasilnički oblici ponašanja mogu vrlo lako postati deo svakodnevice.

Kritikovanje bivših partnera, roditelja ili prijatelja

Razgovori koji se tiču bivših partnera, članova porodice ili prijatelja neće uvek doći na red baš na prvom sastanku, ali dvoje ljudi koji se upoznaju neminovno će se dotaći i takvih tema. Naravno, svako od nas može imati specifičan odnos sa porodicom ili prijateljima, ali izrazito negativni komentari na temu roditelja na prvom sastanku govore o tome da je sagovornik i dalje zarobljen u traumama iz detinjstva, pun prezira i ljutnje, a to su situacije u kojima je često neophodna pomoć psihoterapeuta. U najboljem slučaju bićete mu rame za plakanje, a u najgorem – neko ko će biti izduvni ventil i glavni krivac za sve.

Fokusiranje na negativnim stvarima i neprijatno ophođenje prema ljudima

Još jedan znak upozorenja na prvom sastanku jeste fokusiranje druge strane na negativno, a sam razgovor umesto mirnog i pozitivnog tona je pun primedaba, neodobravanja, kritikovanja ljudi, mesta, pa čak i oblačenja. Neprijatno ophođenje prema osoblju u lokalu gde ste seli na večeru takođe ulazi u ovu kategoriju i veliki je razlog da sa takvom osobom druženje završite već na prvom sastanku.