Specifične fobije, poput sledećih sa liste, predstavljaju strah od predmeta ili situacija koje su najčešće bezopasne. Stručnjaci smatraju da je uzrok ovakvih fobija uglavnom posledica traumatičnog iskustva iz prošlosti. Iako možda zvuče blesavo, fobije od “svakodnevnih“ stvari mogu biti velika prepreka u nečijem životu. Najčešće se leče intenzivnom terapijom i direktnom suočavanju sa strahovima.

Ablutofobija – strah od kupanja

Fobija koja sigurno otežava svakodnevni život. Strah od tuširanja, kupke i sličnih kontakta sa vodom su najčešće posledica traume (davljenje i sl.).

Četofobija – strah od kose

Oni koji imaju ovu specifičnu fobiju strahuju od “previše“ vlasi kose i dlaka. Osim ljudske, mogu imati strah i od životinjske dlake, ili čak sopstvenih dlaka na telu. Jedna od posledica ovakve fobije je gubitak kose, pogotovo kod muškaraca.

Omfalofobija – strah od pupka

Fobija koja izaziva neprijatan osećaj prilikom gledanja sopstvenog ili tuđeg pupka. U nekim slučajevima pojedinac često prekriva ovaj deo tela flasterima. Takođe, mnogi koji imaju ovaj strah izbegavaju odlazak na bazene ili plaže.

Lakanofobija – strah od povrća

Iracionalni strah i osećaj nelagode na izgled, miris, ukus ili teksturu povrća. Najčešće povezan sa neprijatnim iskustvom vezanim sa povrćem iz prošlosti. Slična njoj je bananafobija, to jest izraženi strah i anksioznost od ovog voća. O ovom slučaju, pojedini čak ne mogu izdržati biti u istoj prostoriji sa bananom.

Ksantofobija – strah od žute boje

Ljudi oboleli od ove fobije se plaše bilo kog predmeta u žutoj boji (automobili, cveće, hrana…). Može biti ozbiljna prepreka u svakodnevnom životu i pretpostavlja se da je glavni uzrok trauma iz prošlosti povezana sa žutom bojom.

Ginofobija – strah od žena

Fobija koja se može naći ne samo kod muškaraca, već i kod drugih žena. Ženski glas, izgled i prisustvo žene može izazvati burne reakcije, mučninu, anksioznost… Može se povezati i sa mizogenijom (mržnjom žena), ali postoji i samo kao okidač za iracionalni strah.

Globofobija – strah od balona

Iako su najčešće vezani za žurke i vesele događaje, postoje oni kojima sama pomisao na balone stvara veliki osećaj straha. Postoji više razloga, od same glatke i neprirodne teksture, do glasnog zvuka prilikom pucanja. Anksioznost od ovog zvuka se može pretvoriti u ozbiljan slučaj globofobije.

Hipopotomonstroskuedalofobija – strah od dugačkih reči

Ironično dugačak naziv za prilično ozbiljnu fobiju. Postoji više raloga zašto bi se neko plašio dugih reči. Jedan od njih je nagli osećaj “praznine“ u glavi prilikom čitanja rečenice koja sadrži reč sa previše slova, kao i strah od neuspeha ili ismevanja zbog loše pročitane reči (ovo je česta posledica sličnih, neprijatnih situacija iz prošlosti).

Nomofobija – strah od života bez mobilnog telefona

Danas sigurno svako oseća nelagodu kada mu mobilni telefon nije pri ruci ili kada se poptuno isprazni baterija i uređaj ugasi. Ipak, oni koji imaju nomofobiju mogu imate veoma ekstremne osećaje anksioznosti, muke, dezorijentacije na samu pomisao razdvajanja od telefona. Ovo je jedna od “savremenijih“ fobija i stručnjaci smatraju da je povezana sa nesigurnošću.