Brojne navike mogu nam „dodati godine“. Dobra genetika, ishrana, fizička aktivnost, nega kože i kose, odražavaju se na našem licu i telu. Na genetiku ne možemo da utičemo. A stručnjaci savetuju kako da korigujemo životne navike i izgledamo najbolje što možemo u svom životnom dobu.

Važnost kvalitenog sna je neprocenjiva, a o tome kako spavanje može biti saveznik u borbi protiv starenja, govorila doktorka Kukum Miskra. Ona je istakla da je idealno vreme za buđenje između 5 i 7 ujutru.

Prirodni proces starenja počinje oko 25. godine. To je doba kada organizam usporava osim ako se ne stimuliše ispravnim životnim navikama„, tvrdi doktorka.

Stres, ishrana, količina i kvalitet sna, konzumacija lekova, vremenski uslovi i određena medicinska stanja su faktori koji utiču na staranje organizma„. Tvrdi doktora i ističe da je dovoljna količina sna od presudne važnosti.

Naravno, nismo svi isti. Ali doktorka savetuje da odrasli između 19 i 94 godine spavaju između šest do osam sati po noći.

Američka Nacionalna fondacija za san objašnjava da pravilna higijena spavanja podrazumeva i zdravo okruženje u spavaćoj sobi ali i dnevne rutine.

Doktorka Kumkuma savetuje da se budite svakoga dana u isto vreme.

Najbolje da to bude zmeđu 5 i 7 ujutru. Brzo ustajanje iz kreveta odmah nakon buđenja je jednako važno. Ne dremajte duže od 20 minuta„. Tvrdi ona i savetuje da sat vremena pred spavanje ne koristite mobilni telefon ni računar.