„Koliko vode treba piti dnevno?” je verovatno najčešće postavljeno pitanje na polju nutricionizma.

Pošto je voda neophodna za preživljavanje, nije pogrešno što joj dajemo ovoliki značaj, što uvek ističe i Ana Petrović, nutricionistaSvaka ćelija, tkivo i organ u telu zahtevaju vodu kako bi radili pravilno.

Hidrirajte organizam jer je to neophodna zbog mnogobrojnih funkcija i procesa u organizmu. Organizam vodu koristi za najrazličitije svrhe, a između ostalog – za održavanje temperature, „podmazivanje” zglobova, pa i izbacivanje otpada.

Pa, koliko vode treba piti dnevno? Zbog čega je hidratacija organizma ključna za održavanje dobrog zdravlja i kako je treba primenjivati?

Hidrirajte organizam

Istražili smo umesto vas, pa vam na sva pitanja dajemo odgovor u nastavku članka. Čekaju vas i saveti o tome na koji način možete da poboljašte svoj unos vode.

Kada i koliko vode treba piti dnevno?

Vodu treba piti svakodnevno, a unos raspoređivati ravnopravno tokom celog dana.

Smatra se da je organizam dobro hidriran onda kada imate potrebu da urinirate na svakih 2 do 4 sata, a urin uvek treba da bude svetle boje. Ovo je ujedno i najbolji način da proverite stanje hidriranosti organizma – po boji urina. Što svetliji urin, to je organizam bolje hidriran. Kada primetite tamnu boju urina, to je prvi znak dehidriranosti i znači da treba da pripazite na svoj unos vode.

Najčešće, ovo će se dogoditi ujutru, jer smo celu noć prespavali bez ispijanja vode, a dok spavamo – telo gubi tečnost (verovali ili ne, najviše disanjem!).

Zato je i najveća preporuka da obavezan termin za ispijanje vode budu ujutru i uveče, odmah nakon i pre spavanja. Najbolje je da čašu punu vode uvek držite pored kreveta kako biste se osigurali da ćete popiti potrebnu količinu i nećete dehidrirati tokom večeri.

Osim jutarnje i večernje čaše vode, ostatak dnevnog unosa vode treba da rasporedite ravnopravno tokom dana.

Sada je pravo vreme da odgovorimo i na čuveno pitanje:
      – Koliko vode treba piti dnevno?

Verovatno ste nebrojano puta pročitali kako treba da se pije barem 2 l vode svakog dana ili da se ispije 8 čaša.

Međutim, istina je da za ovako nešto nema naučnog dokaza. Zvanična potvrda toga koliko je tačno vode potrebno unositi – ne postoji. Svakako da ispijanje 2l vode dnevno nije štetna preporuka, ali nije naučno potvrđeno da  bi baš toliko vode trebalo konzumirati.