Ne bacajte talog od kafe. Iskoristite ga. Samim tim, smanjićete i nivo otpada i tako postati deo zero-waste principa za očuvanje životne sredine.

1. Prihranite biljke

Talog kafe bogat je mineralima i drugim hranljivim materijama, pa može poslužiti kao đubrivo. Ali, kafa sadrži kiseline koje utiču na pH vrednost tla, pa se treba koristiti umereno, i to najpre za biljke kojima odgovara kiselije tlo poput, na primer, bobičastog voća. Kafu „vole“ i šargarepa, rotkvica,ruže, rododendroni, gladiole, ljiljani i hortenzije. Takođe, može se dodati u kompost sa ostalim biootpadom. Baštovani kažu da je talog kafe koristan i za privlačenje kišnih glisti koje oplemenjuju tlo, a da odbija puževe koji uništavaju rasadu.

2. Očistite posuđe od tvrdokornih mrlja

Sasušene i zagorele ostatke hrane lakše ćete ukloniti sa posuđa ako ga očistite socem.

3. Pripremite slasno pečenje

Jedan je od omiljenih kulinarskih trikova omekšavanje i aromatizovanje mesa socom od kafe. Možete ga, na primer, pomiešati sa smeđim šećerom i morskom solju pa time istrljati odreske „na suvo“ dva sata pre pripreme. Tako će meso tokom pečenja dobiti poseban okus, sočnost i hrskavu koricu.

4. Negujte se

Talog kafe odličan je za piling, naročito ako ga pomešate sa organskim hladno ceđenim uljem jojobe koje kožu dubinski hidrira i omekšava. Kofein i minerali iz kafe podstiču prokrvljenost i dreniraju tkivo pa tako pospešuju smanjenje celulita. Drenažna svojstva kafe pomažu ublažiti podočnjake i natekline oko očiju: pomešajte talog kafe sa kokosovim uljem i malo vode u gustu smesu, pa je nanesite ispod očiju. Ostavite deset minuta pa isperite.

5. Uklonite neprijatne mirise

Pustite da se talog od kafe osuši, pa ga prema potrebi, stavite u frižider i kuhinjski ormarić. Njime možete osvežiti i obuću tako što ćete talog staviti u staru čarapu ili zamotuljke od prozračne tkanine, pa ih preko noći ostaviti u obući. A da biste sa ruku uklonili mirise preostale nakon čišćenja ribe ili belog luka, istrljajte ruke kafenim talogom, pa ih isperite.