Uoči praznika, povoda za doterivanje je sve više – proslave, poslovne večere, velika porodična okupljanja… Deluje kao da je ovo period kada se najviše kupuju “fine stvari,“ koje se, nažalost, veoma retko nose. Osim što ovo nije najbolji izbor za novčanik, pokazano je da prekomerna kupovina tekastilnih proizvoda izuzetno utiče na ekologiju.

Biznis iznajmljivanja odeće nije potpuni novitet. Najčešći komadi koji se godinama iznajmljuju su venčanice, pravi simbol skupocene haljine koja se samo jednom nosi. U svetu je već dugo popularan trend iznajmljivanja luksuznih dizajnerskih komada za one ljubitelje mode koje ne mogu da priušte kupovinu ovih proizvoda koji koštaju i po nekoliko hiljada evra. Ova industrija postaje sve popularnija i sada mnogi iznajmljuju odeću ne samo za svečane prilike, već i za svaki dan.

Postoji nekoliko načina da se garderoba “pozajmi“. Moguće je direktno stupiti u kontakt sa različitim korisnicima ovakvih usluga i tako razmeniti odeću, ili se komadi dobijaju od preduzeća koje iznajmljuje proizvode modnih kuća sa kojima sarađuju.

Cene zavise od samog proizvoda, ali i od dužine vremena iznajmljivanja. Pored dizajerskih komada, brendovi poput H&M-a su uveli ovu opciju u nekoliko zemalja širom sveta. Kada se iznajmljuje odeća luksuznih modnih kuća, cena sigurno neće biti ista kao i H&M komad, ali će zato biti mnogo niža od prodajne. Na primer, jedna od platformi koja se bavi iznajmljivanjem dizajnerske odeće nudi “Pako Raban“ haljinu od skoro tri hiljade evra na zajam od četiri dana za oko 250 evra.